20 Cemaziyelevvel 1446 | 22 Kasım 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Dünya

Ana Sayfa Haber Dünya

ABD-Rusya arasında gaz mektubu krizi

Son Güncelleme: 12 NİSAN 2014 - TSİ 10:24

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna krizi sonrası Moskova ve Kiev arasında yeniden alevlenen doğalgaz anlaşmazlığının Avrupa'yı da içine alan bir krize dönüşebileceği konusunda uyarıda bulundu

Ukrayna'daki duruma ilişkin Avrupalı liderlere hitaben bir mektup yazan Putin, gelişmeler nedeniyle ilerleyen dönemde Avrupa doğalgaz sevkiyatında sorun yaşanabileceğinin altını çizdi. Putin'in Rusya'dan gaz satın alan 18 Avrupa ülkesinin liderlerine gönderdiği mektuba ABD, sert tepki verdi. ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, hükümetin Rusya'nın enerjiyi Ukrayna'ya karşı baskı aracı olarak kullanmasını kınadığı belirtildi. ABD Hazine Bakanı Jacob Lew da Ukrayna'da izlediği tutumu değiştirmemesi durumunda Rusya'ya daha fazla ekonomik yaptırım uygulanabileceği uyarısında bulundu. G-7 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı öncesinde Rus Maliye Bakanı Anton Siluanov ile görüşen Lew, Rusya'nın Ukrayna'da gerilimi tırmandırmaya devam etmesi durumunda ABD yönetiminin "ilave önemli yaptırımlar" uygulamaya hazırlandığını söyledi.

Öte yandan; NATO ile Rusya restleşmesi de kuvvetini artırıyor.

Soğuk Savaş’ın bitmesinin ardından uluslararası sistem içerisindeki rolü sorgulanan NATO, Ukrayna kriziyle yine tartışmaların odağına yerleşti. ABD’nin önderliğini yaptığı askeri ittifakın Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Çek Cumhuriyeti’nin ardından ziyaret ettiği Bulgaristan’da Rusya’ya yönelik mesajlarına devam etti.

Rasmussen “Rusya’nın kuvvet kullanarak yeni sınırlar çizme, Ukrayna’nın  egemenliğini sınırlandırma, uluslararası topluluğunun çıkarlarına aykırı olan yeni etki alanları oluşturma çabalarını görüyoruz. NATO, Rusya’nın yasa dışı faaliyetleri sonucu ortaya çıkan bölgesel istikrarsızlık karşısında yasal önlemleri almaktadır” dedi.

‘Karadeniz bölgesindeki işbirliğini artırarak, NATO’nun müttefiklerini savunarak her türlü tehdidi önlemesinin en doğal görevi’ olduğunu vurgulayan Genel Sekreter’e Rus Dışişleri Bakanlığı’ndan sert cevap geldi. NATO’nun yayınladığı Ukrayna sınırındaki 40 bine yakın Rus askerinin ‘12 saatte müdahaleye hazır şekilde beklediğini’ ortaya koyan fotoğrafların eski olduğunu savunan bakanlık; ‘sürekli suçlamalar bizi ittifakın saflarını sıklaştırmak ve katılma talebini artırmak için Ukrayna’daki krizi NATO’ya yönelik hayali bir tehdit olarak kullandığına ikna ediyor. Üstelik de 21. yüzyılda...” açıklamasını yaptı. Moskova yönetiminin Ukrayna’nın tarafsızlığının ‘yasal güvence altına alınmasını’ talep etmesi de Kiev yönetiminin NATO’ya katılma isteğine önlem olarak yorumlandı.

Sabah / Milliyet