AVM’ler ve toplu konut projeleri ÇED kapsamı dışına alındı
Son Güncelleme: 26 KASIM 2014 - TSİ 11:03
2 bin konut ve üzeri toplu konut projeleri, 500 yatak ve üzeri kapasiteli hastaneler, 50 hektarın üzerindeki golf projeleri, 50 bin metrekare üzeri kapalı inşaat alanı bulunan AVM projeleri ÇED kapsamı dışında bırakıldı
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Yönetmeliğini değiştirerek ÇED uygulanacak projelerin kapsamını daralttı. 2 bin konut ve üzeri toplu konut projeleri, 500 yatak ve üzeri kapasiteli hastaneler, 50 hektarın üzerindeki golf projeleri, 50 bin metrekare üzeri kapalı inşaat alanı bulunan AVM projeleri ÇED kapsamı dışında bırakıldı. Yürürlükten kaldırılan yönetmelikte nihai ÇED raporu ve proje tanıtım dosyasında taahhüt edilen hususlara uymayan şirketlere 90 günlük ek süre verilmesine ilişkin hüküm yer alırken, yeni yönetmelikte gün sınırlaması olmaksızın bir defaya mahsus süre verileceği hükme bağlandı. Çevre Mühendisleri Odası yönetmeliğe sert tepki gösterdi.
Çevre tahribatı ve iş sağlığı güvenliği uygulamalarında sıkça gündeme gelen çeşitli yatırımlar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yayınladığı yeni ÇED yönetmeliğiyle ÇED’den muaf tutuldu. Yeni ÇED yönetmeliği dünkü Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girerken geçen yıl 3 Ekim’de yayınlanan yönetmelik de yürürlükten kaldırıldı. Böylece ilk kez 1993 yılında yayınlanan ÇED yönetmeliğinde 7’nci kez büyük değişiklik yapılmış oldu. Yönetmelikte o tarihten bu yana 10 kez de daha küçük değişiklikler yapılmıştı.
Yürürlükten kaldırılan yönetmelikte, ÇED uygulanacak projelerin listesini gösteren EK-1’de 52 başlık altında çeşitli projeler yer alıyordu. Yeni yönetmelikte ÇED’e tabi proje sayısı 46’ya düşürüldü. Buna göre, 2 bin ve üzeri konutun yer aldığı toplu konut projeleri, 500 yatak ve üzeri kapasiteye sahip hastaneler, 50 hektar ve üzerindeki alana kurulacak golf tesisleri ile 50 bin metrekare ve üzerinde kapalı inşaat alanı bulunan AVM’ler ÇED kapsamı dışında olacak.
HES’lerde kapsam genişletildi
Yönetmelikte ÇED’e tabi hidroelektrik santrallerinin kapasitesi ise genişletildi. Daha önce 25 MWm ve üzeri HES projeleri ÇED’e tabi iken şimdi 10 MWm ve üzerindeki HES’ler ÇED’e tabi olacak.
Rüzgar santrali projelerinde ise türbin sayısı yerine elektrik üretim kapasitesine göre sınırlama getirildi. Daha önce 20 ve üzerinde türbini bulunan rüzgar enerjisi santralleri ÇED’e tabi iken, şimdi kurulu gücü 50 MWm ve üzeri santraller ÇED kapsamında yer alacak.
Jeotermal enerji santrallerinde, 25 MWe ve üzeri yatırımlar ÇED kapsamında iken şimdi 20 MWe ve üzerindeki yatırımlar kapsama dahil edildi. Güneş enerjisi santrallerinde 20 hektar ve üzerindeki alan ÇED kapsamındayken, yeni yönetmelikle yatırım yeri büyüklüğüne bakılmaksızın, kurulu gücü 10 MWe ve üzerindeki santraller ÇED kapsamına dahil edildi.
90 gün sınırlaması kaldırıldı
Yürürlükten kaldırılan yönetmelikte nihai ÇED raporu ve proje tanıtım dosyasında taahhüt edilen hususlara uymayan şirketlere 90 günlük ek süre verilmesine ilişkin hüküm yer alırken, yeni yönetmelikte gün sınırlaması olmaksızın bir defaya mahsus süre verileceği hükme bağlandı.
ÇED’DEN MUAF TUTULAN PROJELER:
- Golf tesisleri, alışveriş merkezleri, beyaz eşya boyama tesisleri
- 100 km ve altı demir yolu projeleri,
- 3.000.000 m3 altındaki dip taraması ve denizden, göllerden ve nehirlerin dibinden malzeme çıkartılması,
- Akarsu havzaları arasında su aktarımında 300 bin m3 olan sınır; 100 milyon m3’e çıkarıldı.
- Seramik üreten tesislerde ÇED uygulama sınırı 100.000 tondan 300.000 tona yükseltildi.
- Toplu konut projeleri muaf tutuldu. Oysa 2 bin ve üzeri konut projeleri ÇED’e tabiydi.
- Hastane projeleri kapsam dışı kaldı.
- Yer altı suyu çıkartılmasına dair projelerin sınırı 300.000m3/yıl’dan 1.000.000 m3 / yıl çıkartıldı.
- Tuz çıkartılması, orman alanlarının dönüştürülmesi projeleri, yer altından geçen demir yolu hatları, metrolar, sanayi ve enerji tesislerinin sökümü, kentsel dönüşüm alanlarına muafiyet geldi.
ÇED RAPORU NEDİR?
ÇED raporu bir faaliyetin kurum aşamasında çevre kirliliği açısından değerlendirilerek gerekli şartları sağlayıp sağlamadığını belirten Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen bir belge. Firmaların inşaat kurulum aşamasında(eğer firma yönetmelikte belirtilen ÇED raporunun gerekli görüldüğü işleri yapıyorsa yada yapacaksa) bu belgeye kesinlikle sahip olmaları gerekir.
Dünya, Hürriyet