20 Cemaziyelevvel 1446 | 22 Kasım 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Hayat

Ana Sayfa Haber Hayat

İstanbul'da teke böceği istilası

Son Güncelleme: 12 ARALIK 2015 - TSİ 10:16

İstanbul’daki ağaçlara yerleşen ve Çin’den geldiği tahmin edilen böcekler yüzünden 1300 ağaç kesilecek. Uzakdoğu ülkelerinde yaşayan ve bitki dünyasının kanseri olarak bilinen Turunçgil Uzun Antenli Teke Böceği (Anoplophora Chinensis) İstanbul’un kâbusu oldu.

Böcek yerleştiği ağacı hızla kurutup öldürüyor. Kereste ticareti aracılığıyla Çin’den geldiği sanılan böcek nedeniyle İstanbul’da kırmızı alarm veren İBB ekipleri böceğin yerleştiği 1300 ağacı kesme kararı aldı. Böcek ilk olarak 2014 Haziran’ında Fatih ve Zeytinburnu’nda görülmüş, iki kilometrelik alan karantina altına alınmıştı.

Ağaçlara kışın larva olarak yerleşen böcek, ağustos sonuna kadar yumurta bırakıyor. Büyüyen yumurtalar larva şeklini alarak tekrar ağaçların gövdesine yerleşiyor. Böcek bu şekilde yüzlerce ağaca virüs gibi yayılıyor. İBB ekipleri karantina içine aldıkları bölgedeki ağaçları keserek, larvaların böcek haline dönüşmesini engelleyecek. Böceklerin yeni yerleştiği ağaçlar da ilaçlanmaya başlandı.

ANOPLOPHORA Chinensis’lerin verdiği zarar nedeniyle geçen yıl 150’nin üzerinde yetişkin ağaç kesilmişti. Böceğin zarar verdiği ağaç türleri arasında akçaağaç, atkestanesi, kızılağaç, kızılcık, fındık, dağ muşmulası, huş, alıç, kayın, elma, dut, çınar, kavak, kiraz, armut, söğüt ağacı, gül, karaağaç da bulunuyor.

Belediye açıklamasında, Anoplophora Chinensis’ler şöyle tarif edildi: “Zararlı böcek siyah renkte uzun antenlere sahip, üzerinde beyaz lekeler bulunan 25-35 mm uzunluğundadır. Bacaklarının üst kısımları beyazımsı mavimsi bir renktedir. 300 m’ye kadar uçabilmektedir. Erginler mayıs ve ağustos ayları arasında ortalama 1-3 ay yaşamakta olup bu aylarda yoğun olarak gözlenmektedir.”

Hürriyet