Meyve-sebze üretiminin beşte biri çöpe gidiyor
Son Güncelleme: 28 ARALIK 2015 - TSİ 10:22
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, hesaplamalara göre, 45.7 milyon ton yaş sebze meyve üretiminin en az 9 milyon tonunun sofraya ulaşmadan çöpe gittiğini bildirdi.
Bayraktar, Türkiye’de tarımsal ürünlerin, tarladan sofraya ulaşıncaya kadar önemli kayıplara uğradığını belirtti. Kayıpların önemli kısmının hasat ve depolama aşamasında gerçekleştiğini vurgulayan Bayraktar, zamanında ve uygun araç gereçlerle yapılmayan hasat işlemleri ve yeterli şartları sağlamayan depolama sistemleri sonucu ürünlerin önemli miktarının ziyan olduğuna dikkati çekti.
Bayraktar, 2013-2014 döneminde pirinç hariç 36.6 milyon ton olan tahıl üretiminin 2.9 milyon tonunun üretim ve kullanım aşamasında kaybedildiğini belirterek, “Kaybın, 1.9 milyon tonu üretim, 1 milyon tonu kullanımda meydana geliyor. Bu çok fazla ve kabul edilebilir bir durum değil” dedi.
Yaş sebze ve meyvede kaybın tahıla göre çok daha yüksek boyutlara ulaştığına işaret eden Bayraktar, rakamın, 11 - 11.5 milyon tona kadar ulaşabileceğini de söyledi.
11 milyar TL uçuyor
Kayıpların tahıldaki maddi karşılığının 2.5 milyar liraya yaklaştığını, yaş sebze ve meyvede ise en az 11 milyar lira olduğunu bildiren Bayraktar şunları söyledi:
“Binbir emekle üretilen tarımsal ürünlerindeki kayıpların en aza indirilmesi temel politika olmalıdır. Milyarlarca doların tüketim ve ihracatta yöneleceğine, çöpe gitmesine neden olan kayıplar en aza indirilirse, milyonlarca ton tarımsal ürünün ithalatı da önlenmiş olur.”
Bayraktar, tahılda, hasatta biçerdöverlerden kaynaklanan kayıpların önemli boyutta olduğuna da dikkat çekti.
Milliyet