Toprak kaybının maliyeti
Son Güncelleme: 22 HAZİRAN 2018 - TSİ 15:01
Toprak üretkenliğinin kaybının ekonomik bir karşılığı bulunuyor. Dünyada kaybolan toprakların bedeli her yıl 400 milyar $'a ulaşıyor.
2015 yılında yapılan çalışmaya göre ekilebilir arazilerde görülen yıllık 75 milyar ton toprak kaybının maliyeti yılda 400 milyar dolara ulaşıyor. 105 milyon hektarda, erozyona karşı harekete geçmek önümüzdeki 15 yıl içinde bugünkü net değerle 62,4 milyar dolar tasarruf sağlayabilecek. Yalnızca tarımsal topraklarda karbon stoklarının geliştirilmesi ise karbon piyasasında yılda 96 ile 480 milyar dolar arasında potansiyel bir değer sağlayabilecek.
Türkiye’de ise hızla artan nüfusla birlikte daha fazla gıda üretimine ihtiyaç duyulacağı tahmin edilirken tarım alanlarının azalması dikkat çekiyor.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre tarım alanları 2001 yılında 26,4 milyon hektar iken 2016 yılında 23,7 milyon hektara geriledi. Yılda ortalama 180 bin hektar kayıpla 15 yılda toplam 2,7 milyon hektar (yaklaşık iki İstanbul büyüklüğünde) azalma oldu. Tarım alanlarındaki azalma tarımsal istihdamda da azalmaya yol açıyor. 2002 yılında tarımsal istihdam 7,46 milyon kişi iken, 2016 yılı nisan ayında %28 azalış ile 5,35 milyon kişiye düştü.
Birçoğumuz binlerce yılda oluşmuş toprakların çok kısa sürede kaybedilmesinin ya da bozuluma uğramasından kaynaklanan sorunların hayati öneminin farkında değiliz. Oysa aldığımız her nefesteki oksijenden, içtiğimiz her yudum suya, yediğimiz her lokmadan, kullandığımız tıbbi ilaçlar ile kıyafetlerimiz hatta evde ve işte kullandığımız mobilyalarımıza kadar her şey topraktan geliyor. Bunların miktarında azalma doğrudan yaşama yansıyor. Tarih verimli topraklarını kaybeden tüm uygarlıkların çöktüğünü ve büyük bedeller ödediğini gösteren örneklerle dolu.
Dünyada doğal varlıklara verilen tahribat son 30 yılda iki katına çıktı. Arazilerin üçte biri hali hazırda ciddi bir biçimde tahrip oldu ve topraklar bozuluma uğradı. Yapılacak arazi ve toprak ıslahı çalışmaları ile bozulan sistem onarılarak üretkenlik artırılabilir. Toprağın bire bin veren özelliği ile elde edeceğimiz kazanç sadece çevresel değil, aynı zamanda ekonomik kazanç olarak görülecektir.
Dünya