Ucuz et için vergi düşürülsün talebi
Son Güncelleme: 1 AĞUSTOS 2015 - TSİ 10:17
Et üreticileri, Merkez Bankasının enflasyon raporunda vurgu yapılan kırmızı et fiyatlarında son bir yılda görülen yüzde 23’lük artışı, besilik canlı hayvan ithalatında müdahalelerin geç kalmasına ve gümrük vergisinin yüksekliğine bağladı, çözümün vergi düzenlemelerinde olduğunu savundu.
Merkez Bankası, yılın üçüncü enflasyon raporunda, kırmızı et fiyatlarındaki artışa dikkati çekti. Mayıs ve haziran ayları ile işlenmemiş gıda fiyatlarında artan meyve ve sebze ürün arzına bağlı olarak bir düzeltme eğilimi gözlendiği belirtilen raporda, “Taze meyve ve sebze fiyatlarındaki düşüşlere karşılık, kırmızı et fiyatlarındaki yüksek artış eğilimi canlı hayvan varlığındaki arz sıkıntısına bağlı olarak devam etmiş, kırmızı ette son bir yıllık dönemdeki fiyat artışı yüzde 23’lere ulaşmıştır. Kırmızı et fiyatlarında süregelen bu olumsuz görünüm gerek gıda gerekse yemek hizmetleri enflasyonundaki iyileşmeyi sınırlayabilecek önemli bir risk unsuru olarak belirmektedir” ifadesi kullanıldı.
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı da raporun açıklandığı toplantıda, kırmızı ette enflasyonun yüzde 20’nin üzerinde olduğunu, bunu yüzde 8’e indirme konusunda mutabakattan bahsetmişti. Başçı, “Yüzde 8’lik bir rakam üretici ve tüketici için de iyi. Bu noktada bizimkinden çok daha fazla araç var. Besi hayvanı ithalatı gibi yöntemler var, bunu kontrol ederek enflasyonu aşağı çekme ihtimali var” değerlendirmesinde bulunmuştu.
Merkez Bankasının uyarısı sonrası, konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkanı Bülent Tunç, canlı hayvan ithalatında yüzde 15 gümrük vergisi alındığını belirterek, bunun da üreticilerin maliyetlerine yansıdığını söyledi.Bu isteklerini Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğüne yazılı olarak bildirdiklerini ifade eden Tunç, bakanlıktan “piyasayı inceledikleri, duruma göre gerekli müdahaleleri gerektiği zaman yapma iradesine sahip oldukları” yanıtını aldıklarını ancak bu yanıtın kendilerini tatmin etmediğini dile getirdi. Tunç, besilik hayvan ithalatı konusunda defalarca düzenleme yapıldığını ancak gümrük vergisi konusunda bir adım atılmadığını belirterek, “Yöneticiler vatandaşa ucuz et yedirmek istiyorlarsa, et üreticisine yüklenmesinler. Besilik hayvan ithalatında yüzde 15 KDV’yi, kasaptaki yüzde 8 KDV’yi, yemdeki yüzde 8 KDV’yi düşürsünler. Zaten eti daha ucuza mal etmenin ve tüketmenin yolunu böyle buluruz. İthalat konusunda bir sürü düzenleme yapıldı ama zamanında yapılmayan bu müdahalelerden ötürü etin fiyatı bu kadar yükseldi” şeklinde konuştu.
Millî Gazete