20 Cemaziyelevvel 1446 | 22 Kasım 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Güncel

Ana Sayfa Haber Güncel

Çadır faciası 'kayıt dışı' gerçeğini ortaya koydu

Son Güncelleme: 19 MART 2012 - TSİ 09:19

İstanbul'da 11 işçinin ölümüyle sonuçlanan çadır faciası, 'kayıt dışı' işçi çalıştırılmasını yeniden gündeme getirdi. Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı Settar Aslan, işçilerden ikisinin sigortasının olaydan hemen sonra yapıldığına dikkat çekti. Kayıt dışı çalışan firmaların, işçilerin hayatını tehlikeye attığını aktaran Aslan, Rekabet Kurumu'nu göreve çağırdı.
İstanbul Esenyurt'taki inşaat şantiyesinde yaşanan ve 11 işçinin hayatına mal olan çadır yangını, sosyal güvenlik sistemindeki aksaklıkları gündeme getirdi. Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve Öz Orman-İş Sendikası Genel Başkanı Settar Aslan, kayıt dışı işçi çalıştırılması ve iş güvenliği tedbirlerindeki ihmale dikkat çekti. Bu ihmallerin özünde haksız rekabet uygulaması olduğunu belirten Aslan, Rekabet Kurumu'nun konuya müdahil olmasını istedi. Aslan, 11 işçinin hayatını kaybettiği yangının, başta inşaat sektörü olmak üzere tüm alanlarda var olan kayıt dışılık ile iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinde ihmal gerçeğini tüm çıplaklığıyla gözler önüne serdiğini kaydetti.
Settar Aslan, devletin resmî verilerine göre tüm çalışanların neredeyse yarısının kayıt dışı istihdam edildiğini belirterek şunları söyledi: "Yasalara uygun çalışan işverenler, işçilerinin sigorta primlerini ve gelir vergilerini ödüyor, iş sağlığı ve güvenliği tedbirleri için ilave harcama yapıyor. Kayıt dışı çalışan işverenler ise bu maliyetlerden kaçınıyor. Aynı işi yapan, aynı ürünü üreten işverenler arasında, bundan dolayı ciddi bir maliyet farkı oluşuyor. Bu, kelimenin tam anlamıyla haksız rekabettir. Rekabet Kurumu'nun meseleye bu yönüyle müdahil olması gerekir. İstanbul'da yaşanan bu elim olay, hiç değilse kayıt dışılığa ve iş güvenliğindeki vurdumduymazlığa karşı alınacak tedbirler için bir vesile olmalıdır. Bilinmelidir ki, kayıt dışılığın panzehiri, örgütlü toplumdur. Örgütlü toplum, aynı zamanda doğrudan denetimdir."
Hayatını kaybeden 11 işçiden 2'sinin sigorta girişinin öldükleri gece yapıldığını hatırlatan Settar Aslan, "Bu yapılan, sigorta kurumuna karşı bir dolandırıcılıktır. Kanunun boşluklarından yararlanarak, yasaya karşı hile yapmaktır. Olay sadece 'gecikme cezası' veya 'usul cezası' ile geçiştirilemez. Çünkü ortada iki yönlü ağır bir suç bulunmaktadır: Hem sigortasız çalıştırmak suretiyle işçinin hakkı gasp edilmiştir hem de risk vakaya dönüştükten sonra işçi sigorta edilmiştir. Bu eylemin karşılığı hapis cezası olmalıdır." diye konuştu İstanbul Esenyurt'ta geçtiğimiz hafta bir inşaat şantiyesinde işçilerin yatakhane olarak kullandığı çadırlarda gece saatlerinde çıkan yangında 11 işçi hayatını kaybetmişti. Sosyal Güvenlik Kurumu, yaptığı incelemede, işveren firmanın işçilerin 2'sinin sigortasını yangından hemen sonra yaptığını tespit etti. Yapılan soruşturmanın sonucunda firmaya ceza verilmesi bekleniyor. Yangının çıkış sebebinin elektrik kontağı olduğu anlaşıldı.
Zamanonline