20 Cemaziyelevvel 1446 | 22 Kasım 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Güncel

Ana Sayfa Haber Güncel

İthalat ruhsatı kafaları karıştırdı

Son Güncelleme: 28 MART 2012 - TSİ 10:19

Elektriğe yeni zamlar kapıda, cari açık ise yeni rekorlar peşindeyken özel sektörün doğalgaz ithalatına izin verilmesi soru işaretlerini artırdı  oğalgaz üreten ülkeler bile enerjide petrol ve doğalgaz bağımlılığından uzaklaşmaya çalışırken ithalata dayalı verilen yeni ruhsat ve lisanslar, Türkiye'yi milyarlarca dolarlık stratejik bir girdabın içine sürükleyebilir.
Habertürk'ün haberine göre elektriğe yeni zamlar kapıda, cari açık ise yeni rekorlar peşindeyken özel sektörün doğalgaz ithalatına izin verilmesi soru işaretlerini artırdı.
Bir yanda 2023'te sıfır enerji ithalatı hedefi, öbür yanda ise ithalata dayalı verilen yeni ruhsat ve lisanslar. Elektriğinin yüzde 51'ini ithal eden, bunun için yılda 54 milyar dolarlık fatura ödeyen Türkiye, azalan yerli enerji kaynakları yerine giderek stratejik bir girdabın içinde sürükleniyor.
YÜZDE 7-10 ZAM KAPIDA
Türkiye yine son günlerde elektrik fiyatlarına gelecek olan zamları tartışıyor. Döviz kurlarındaki ve doğalgaz fiyatlarında yaşanan artış dönemlerinde gündemin ilk sıralarına yerleşmesine alıştığımız “elektrik zammı” için gözler bir kez daha EPDK’nın kurul toplantısına çevrilmiş durumda. Toplantıdan yüzde 7 ila yüzde 10 arasında bir zammın çıkması bekleniyor.
Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt A.Ş. (TETAŞ), Hazine Müsteşarlığı ve ilgili kamu kurumlarının yaptığı toplantılarda, “TETAŞ’ın maliyetlerindeki artıştan kaynaklanan” yüzde 10 civarında zam ihtiyacı hesaplanması bu zamma dayanak olarak gösteriliyor. Özel sektör elektrik üreticilerinin “elektrik borsası” PMUM’da da bu kış yaşanan gaz krizinden kaynaklanan yüzde 3 civarında zam ihtiyacı olduğu söylemi, beraberinde, zam ihtiyacının nihai tüketiciye ne kadar yansıyacağı sorusunu getirdi. 1 Nisan’dan itibaren üç ay geçerli olacak yeni tarifelerde artışa gidilip gidilmeyeceğinin Hazine’nin ve Enerji Bakanı’nın vereceği karara bağlı olduğu bildiriliyor.
ELEKTRİĞİNİ YÜZDE 51'İ DOĞALGAZ BAĞIMLISI
Elektrik Üreticileri Derneği Başkanı Önder Karaduman ise elektriğin yüzde 51’inin doğalgazdan üretildiğini, bunun 16 bin 300 MW’lık bir kurulu güce karşılık geldiğini belirterek, “Ağır kış şartları nedeniyle Türkiye’ye fazla gaz verilemedi. Dağıtım ihalelerini kazanan şirketler de, yeni tarifelerini iyi bir fiyatla çıkartma çabası içindeler. Elektriğe zam yapılması kaçınılmaz” diyor.

NE KADAR ZAM İTHAL EDİLECEK TARTIŞMASI
Aslında uzun lafın kısası Türkiye, doğalgazda dışarıya bağımlılığının yüksek olması nedeniyle tüketicilerin ve sanayicilerin elektrik faturalarına 'ithal edilecek' olan zammın oranını belirlemeye çalışıyor. Burada da özellikle 50 milyar doları aşan bir doğalgaz ithalatının yarattığı doğalgaz lobisinin büyük bir etkisi olduğu düşünülüyor.
İTHALATA DAYALI ÜRETİME İZİN
Öte yandan bugün alınan bir diğer karar, kafalarda soru işaretlerinin daha da artmasına neden olmuş durumda.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu, özel sektörün Irak’tan doğalgaz ithalatı yapmasının önünü açan bir karara imza attı. Irak’tan doğalgaz ithal edecek özel sektör firmalara 9 Nisan’a kadar başvuru mühleti tanıyan EPDK, ithalat başvurularını 2014-2033 dönemi için ve 700 milyon ila 3.2 milyar metreküp olarak tanımladı.
Yani 2014 yılında 700 milyon metreküp doğalgaz ithal edebilecek olan özel sektör şirketleri, yıl yıl artan bir sistemle 2033 yılında 3.2 milyar metreküpe kadar doğalgaz ithal edebilecek.
61 YIL ÖMRÜ KALAN KAYNAĞA TAM BAĞIMLILIK
Türkiye’nin enerji istatistikleri aslında kapıdaki büyük tehlikeyi çok net bir şekilde gözler önüne seriyor.
Türkiye bir süre önce dünyanın en büyük 10 doğalgaz ithalatçısı sıralamasına girdi. Petrolde yüzde 98, doğalgazda ise yüzde 91 oranında dışarıya bağımlı olan Türkiye’nin toplam elektrik üretiminin yüzde 51’i doğalgaza bağımlı.
HT