21 Cemaziyelevvel 1446 | 23 Kasım 2024 Cumartesi

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Güncel

Ana Sayfa Haber Güncel

100 milyon çipli kimlik üretilecek

Son Güncelleme: 13 ŞUBAT 2012 - TSİ 13:38

Türkiye elektronik pasaportun ardından çipli kimlik kartına geçmeye hazırlanıyor. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, iki ay sonra 1 milyar lira bedelli 'e-kimlik' ihalesine çıkacak. Türkiye'de yaşayanlar ile yurtdışında yaşayan gurbetçileri kapsayacak şekilde 100 milyon çipli kimlik üretilecek.
Bir yıl içinde Türkiye genelinde 953 nüfus müdürlüğüne sistem kurulacak. Kayıt alma, damar izi, el ayası izi, parmak izi okuyucuları hizmete sokulacak. Ankara'da büyük bir 'Kişiselleştirme Merkezi' kurulacak. Bu merkezde kimlik kartlarına kişi bilgileri ve görüntüleri girilecek.
Elektronik kimlik sistemi ve yazılımı alanında Fransız firmalarının hakimiyeti var. Kısa bir süre önce yapılan e-pasaport ihalesini Fransa'dan Gemalto firması almıştı. Kimlik ihalesi içinde en güçlü aday olarak öne çıkan Gemalto, Ermeni soykırımı yasasını çıkaran Fransa Ulusal Meclisi ile Fransa Cumhurbaşkanlığı'nın ortağı olduğu bir firma. Firmanın e-pasaportlarda kullandığı çip ve yazılımın kırıldığı, bu nedenle güvenlik açığı bulunduğu kulislerde konuşuluyor. Birçok yabancı firmanın ilgi duyduğu ihalenin önümüzdeki günlerde açıklanacak olan şartnamesi çok önemli.
TÜBİTAK, 2007 yılında 27 milyon liraya kurulan Ar-Ge birimi sayesinde bu alanda bir sistem geliştirmeyi başardı. E-kimlik için pilot bölge olarak seçilen Bolu'daki testlerden de başarıyla geçti. Ancak yabancı firmaların ihalede TÜBİTAK'ı devre dışı bırakmak için çaba sarf ettiği konuşuluyor.
Vatandaşların vergiden sağlığa neredeyse tüm bilgilerinin kayıtlı olacağı sistemin güvenliği gerçekten çok önemli. Bu nedenle ülkeler, bu sistemi yabancı firmalara vermiyor. Bazı ülkeler ihale dahi açmıyor.
MİLLİ GAZETE