Her işyerine ilkyardımcı zorunluluğu
Son Güncelleme: 30 TEMMUZ 2015 - TSİ 10:51
Sağlık Bakanlığı, her işyerine en az bir "ilkyardımcı" zorunluluğu getirdi. Buna göre en az ilkokul mezunu bir çalışan, açılacak merkezlerde kanama, kırık, çıkık, böcek ısırmaları ve temel yaşam desteği gibi konularda eğitim alacak.
Sınava tabi tutulacak işyeri personeli, 100 puan üzerinden 85 alırsa "ilkyardımcı kimliği" alacak. Kamu kurumlarında ve özel işyerlerinde yaşanan kazalarda acil servis gelene kadar sorumluluk ilkyardımcının olacak. Resmi Gazete'de yayımlanan İlkyardım Yönetmeliği'ne göre en az 20 kişiye eğitim verilecek merkezler açılacak.
Genel ilkyardım bilgilerinin yanı sıra temel yaşam desteği ve havayolu tıkanıklığında, bilinç bozukluklarında, kanamalarda, şok ve göğüs ağrısında, yaralanmalarda, boğulmalarda, kırık-çıkık, burkulmalarda, böcek sokmaları gibi acil sağlık durumunda nasıl müdahale edileceği konularında eğitim verilecek. İşyerlerinde görevli olacak ilkyardımcılar taşınabilir kalp şok cihazı kullanabilecek. Otomatik Eksternal Defibrilatörün (OED) adı verilen cihaz, kalp durmalarında acil servis yetkilisi gelene kadar ilkyardımcı sorumluluğunda kullanılacak.
Sabah