Dünya ‘rüzgâra’ yöneliyor...
Son Güncelleme: 23 MAYIS 2013 - TSİ 12:30
Rüzgâr enerjisi hızla bütün dünyaya yayılıyor. Bu tükenmez enerji kaynağından elektrik üretilen ülkelerin sayısı yüzü geçti. Doğu Avrupa ve Latin Amerika ülkeleri de ‘rüzgârı keşfedenler’ arasına girdi.
Bütün dünyada 2012 yılındaki kadar rüzgâr enerjisi tesisi kurulmamıştı. Dünya Rüzgâr Enerjisi Birliği’nin (WWEA) verilerine göre toplam 45 gigavat gücünde rüzgâr türbini dikildi. 2011 yılında da 40 gigavatlık ek kapasite olu 2012 sonu itibarı ile küresel rüzgâr elektriği kapasitesi 282 milyar vata yükseldi. Geçen yıl bu enerji branşına 60 milyar euroluk yatırım yapıldı. Yatırımlarda Çin ve ABD başı çekiyor. Her iki ülkede de 13 milyon kilovat gücünde rüzgâr türbini devreye girdi. Rüzgârdan elektrik üretiminde Çin 75 gigavatla ilk sırada yer alıyor. ABD 60 milyon kilovatlık kapasitesiyle dünyanın rüzgârdan en fazla elektrik üreten ikinci ülkesi. Üçüncü sıradaki Almanya da elektrik üretiminin 31 milyon kilovatlık bölümünü rüzgârdan elde ediyor. Almanya’daki enerji dönüşümü çerçevesinde bu kapasiteye iki yıl içinde toplam 7,5 gigavatlık ilave yapılacak.
Rüzgârdan elektrik üretilen bölgeler arasına Doğu Avrupa ve Latin Amerika ülkeleri de girdi. Romanya, Polonya, Estonya, Ukrayna, Brezilya ve Meksika rüzgâr türbinlerinin sayısını yüzde 40 oranında arttırdı. Dünya Rüzgâr Enerjisi Birliği Genel Sekreteri Stefan Gsaenger bu yeşil enerji kaynağının bütün dünyaya hızla yayılmasının nedenlerini şöyle sıralıyor: “Her şeyden önemlisi, rüzgârın yerli enerji kaynağı olması ve ithal edilmesinin gerekmemesi. Çevre dostu olması da önemli bir faktör. Aynı zamanda Avrupa ülkelerinde yerine getirilmesi gereken kapasite hedefleri de var. Bu öncelikle Romanya ve Polonya açısından önemli rol oynuyor. Ukrayna da öncelikle Rus gazına bağımlılığını azaltmak için rüzgâra ağırlık veriyor.”
20 yıllık dönemde dünya rüzgâr elektriği üretiminin 10 kat artması bekleniyor
Enerji Enstitüsü