Akıllı evler, telefonlar, şirketler risk altında
Son Güncelleme: 1 ARALIK 2014 - TSİ 11:50
İnternetin bağlı olduğu tüm akıllı cihazların siber saldırılara açık olduğunu söyleyen bir antivirüs güvenlik şirketinin Türkiye Genel Müdürü Yakup Börekcioğlu, ‘Giderek yaygınlaşan akıllı araba, ev ve siteler büyük risk altında. Güvenlik önleminiz yoksa arabanızda, evinizde kilitli kalabilirsiniz” diyor
Teknolojiyle iç içe geçen hayatımızda büyük kolaylıkların yanında ciddi risklerle de karşı karşıyayız... Telefonlar, evler, arabalar ‘akıllandıkça’ siber saldırı tehlikesi büyüyor. Hacker’lar kredi kartı bilgilerini çalmak bir yana, akıllı cihazların güvenlik açıklarından yararlanıp hayatımızı tehdit edebilecek hale gelebilir...
Kaliforniya merkezli bir şirket internet ve bulut bilişim güvenliği üzerine çalışıyor. Şirketin Türkiye Genel Müdürü Yakup Börekcioğlu, sosyal medyada paylaşılan bilgilerin internet üzerinden yapılan işlemlerde kişileri hedef haline getirdiğini söylüyor.
Sosyal medyada Facebook ve Twitter’da paylaşılan bilgilerin her yere gidebildiğini söyleyen Börekcioğlu, çocukların da siber saldırılarda kullanıldığını anlattı.
“İnternetten bağlandığınız cihaz artık sizin değil... Güvenlik tedbiri almazsanız risklere açıksınız” diyen Börekcioğlu, şu görüşte:
“Bugüne kadar herkes sadece bir virüs programı kurarak güvenlik risklerinin kapanabileceğini düşünüyordu. Türkiye’deki şirketlere baktığımızda güvenlik algısının yeni yeni oluştuğunu görüyoruz. İnsanlar önce işlerini yapma ve kullanıcılara hızlı bir şekilde ulaştırma derdindeler. Şirket içi süreçlerini hızlandırmak istiyorlar. İnternet üzerinden yapılan işlerin kendi kullanıcılarına açıkken kötü niyetli kişilere de açık olduğunu anlamak zorundalar. Özellikle son 3 senedir CEO’ların önceliklerine bakıldığında güvenlik ilk 5 sırada yer almıyor.”
Semt semt bilgi satılıyor
Siber saldırıyı yapanların, bilgiyi çalarken farklı metotlar kullandıklarını belirten Börekcioğlu, şunları anlatıyor:
“Çalınan bilginin para değeri olduğunu görüyoruz. Doğal olarak firmalar bu bilgilerin korunmasına daha çok önem vermeye başladılar. Yasal olmamasına karşın internetten para karşılığında bilgi satın alabiliyorlar. ‘Ben şu yaş gruplarında, şu semtlerde oturan kişilerin kimlik ve banka bilgilerini istiyorum’ diyebiliyorlar. Bu pazar o kadar büyüdü ki, birbiriyle rekabete girmeye başladılar. Eskiden 150 dolara aldığınız bilgiyi şimdi 75 dolara alabiliyorsunuz.”
BUNLARA DİKKAT EDİN!
- Her virüs programı güvenli değil.
- Hediye puana kanmayın.
- Her yeni uygulamayı indirmeyin.
- Çocuk kullanılıyor, çocuğunuzu kontrol edin.
- Twitter için bedava takipçi almayın.
- Facebook’u herkese açık tutmayın.
- e-devlet sitesinden emin olun.
- Kuryeye TC kimlik numaranızı vermeyin.
- Annenizin evlilik öncesi soyadını söylemeyin.
- Androidler riskli, dikkatli olun.
Milliyet