20 Cemaziyelevvel 1446 | 22 Kasım 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Türkiye

Ana Sayfa Haber Türkiye

YGS öncesi son hafta öderileri

Son Güncelleme: 6 MART 2017 - TSİ 10:44

Yüzbinlerce adayın iyi bir üniversiteye girmek için katıldığı bir Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) zamanı daha geldi çattı.

Şu günlerde ‘sınavın geldiğini müjdeleyen’ İstanbul Üniversitesi’nin devasa kapısını haber kanallarında, gazetelerde sıklıkla göreceksiniz. Üniversiteye giriş için ilk adım, 12 Mart Pazar günü yapılacak YGS ile atılacak.

Son haftaya girilmişken adayların kafasındaki en önemli soru işareti, çalışmaya devam edip etmeme konusunda oluyor. Uzmanlara göre bunun yanıtı adayın temposuna, kişiliğine göre farklılık gösterse de, bu süreçte özellikle deneme sınavı çözmek hem tekrar yapmayı sağlayarak öğrenilenleri pekiştirdiği için, hem de zaman kullanımını gösterdiği için çok yararlı.

BARAJLARI GEÇMEK İÇİN NE KADAR NET YAPMALISINIZ?

YGS’de altı farklı puan türü var. Puanınızın hesaplanması için matematik, Türkçe, fen ve sosyalden yani 4 testin en az ikisinden yarımşar net yapmanız gerekiyor. Yarım neti yapabilmek için de bir testten 1 doğru soru ya da 1 doğru iki yanlış da yapmanız yeterli. YGS’nin altı puan türü, farklı testlerin netlerine göre hesaplandığı için ortak bir “Şu kadar net bu kadar puan getiriyor” gibi açıklama yapılamıyor. Ancak tüm YGS puan türünden 150 barajını geçmek için her testten en az 5 net yapmanız gerekiyor. 150 barajını geçince, açıköğretim ve ön lisans bölümlerinden tercih yapma hakkınız doğmuş olacak. Her testten soru yanıtlamasanız da belli puan türünde barajı geçebilirsiniz. Örneğin matematikten 10, fenden 5 ya da Türkçe'den 8, sosyalden 7 yani toplamda 15 netle belli puan türünde 150 barajını aşabilirsiniz.

Tüm YGS puan türlerinden 180’i geçmek için de her testten 8 net yapmanız gerekiyor. Öte yandan Türkçe’den 12, sosyalden 10 net, yani toplam 22 netle de belli puan türünde 180 barajını geçmek de mümkün. 180’i geçince de LYS’ye girmeye hak kazanıyorsunuz.

SİZİ BEKLEYEN BAZI DEĞİŞİKLİKLER VAR

Ayrıca sınavda, adayların bu yıl hatırlaması gereken önemli değişiklikler de var. Örneğin artık, adayların YGS başlamadan 15 dakika önce sınava gireceği binada olması gerekiyor. 10.00’da başlayacak YGS için 9.45’te binada bulunmalısınız. Geç kalanlar içeri alınmayacak. Öte yandan puanı değişen bölümler de oldu. Mesela, YGS-2’yle alan kimya öğretmenliği artık MF-3 ile öğrenci kabul edecek.

SINAVA 5 GÜN KALA DERS ÇALIŞILIR MI?

YGS, üniversiteye girişin önemli bir basamağı olduğundan öğrencilerin yoğun stres yaşamasına yol açabiliyor. Bu, sınava bir hafta kala en yüksek seviyeye ulaşıyor. Ondan uzak durulması, planlı ve programlı şekilde hazır olunması adına uygulanacak birkaç ipucu sınavın istenilen yönde sonuçlanması için oldukça faydalı.

YGS’ye UYGUN UYKU DÜZENİ: Sorulara odaklanmak, dikkati toplayabilmek için öğrenciler özellikle son hafta sınava uygun uyku düzeni geliştirmeli. Biyolojik saat, algının ve dikkatin açılması açısından önemli. Gece geç uyuyup sabah geç kalkmaya göre programlanmışsa sabah 10.00’da başlayacak bir sınava bedensel olarak uyanılsa bile zihinsel açıdan ayılmak mümkün olmaz.

KAHVE TÜKETMEYİN: Hazır gıdalar, asitli, kafeinli yiyecekler metabolizmaya kötü geliyor, uykuyu olumsuz etkiliyor. Son günlerde tüketilmemeli.

OKULU GÖRÜN: Okulun daha önceden keşfedilmesi, en hızlı ulaşımın nasıl sağlanacağı konusunda bilgi edinilmesi geç kalma kaygısını ve stresi azaltıyor. Ayrıca aşinalık sınavda öğrenciye tanıdık bir yerde olma hissi vererek kaygıyı hafifletiyor.

Hürriyet