20 Cemaziyelevvel 1446 | 22 Kasım 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Türkiye

Ana Sayfa Haber Türkiye

Üniversite sınavı hazırlığında puan stratejisi

Son Güncelleme: 6 ARALIK 2018 - TSİ 09:46

Bu yıl Yükseköğretim Kurumları Sınavı 15-16 Haziran’da yapılacak. 2017’de Temel Yeterlilik Testi ve Alan Yeterlilik Testi’nin puana etkisinin farklı olduğunu hatırlatan uzmanlar, adaylara buna göre hazırlık stratejisi oluşturmasını öneriyor. Başarı için hedef, kararlılık ve zaman yönetiminin şart olduğunu da vurguluyorlar.

Adaylar, üniversite sınavı için uzun hazırlık yolculuğuna çoktan çıktı. Hangi derslere odaklanılacağı ise öğrencilerin tercihine bağlı. Geçen yıl sistemin değişmesiyle girilen alanla ilgili her bir soru daha önemli hale geldi. Çünkü Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda (YKS) soru sayısı azalınca puanlara etkisi de arttı. Uzmanlar adaylara, katsayıları da dikkate alarak hazırlık stratejilerini belirlemelerini öneriyor.

YKS’nin ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi’nden (TYT) en az 150 puan alanların AYT puanı da hesaplanıyor. Yani ilk adımdaki performans önemli. TYT’den 150-180 puan alanlar, iki yıllık önlisans programına başvurabilecek; 180 ve üzeri alanların lisans seçme hakkı olacak. TYT’nin katkısı yüzde 40. Yani tercih için kullanacağınız puanın yüzde 40’ını bu sınavdan alacağınız sonuç oluşturacak.

İkinci oturum Alan Yeterlilik Testi’ndeki (AYT) tüm derslerin TYT’deki gibi her puana katkısı olmayacak. Örneğin, mühendislik ya da tıp isteyen için matematik ve fen bilimleri sorularını cevaplandırmak yeterli. İktisat ya da hukuk okuyacak aday, matematik ve edebiyat-sosyal bilimler-1’i çözecek. İlahiyat, tarih ya da gazetecilik isteyen sadece edebiyat-sosyal bilimler-1 ile sosyal bilimler-2 testlerini yapacak.

Hürriyet