Yunan halkı sandıkta kreditörlere 'hayır' dedi
Son Güncelleme: 6 TEMMUZ 2015 - TSİ 11:27
Yunanistan İçişleri Bakanlığı'nın açıkladığı sonuçlara göre, halkın kararı, yüzde 61,31 hayır, yüzde 38,69 evet olarak yansıdı.
Yunanistan’da kreditörlerin ekonomik yardım için öne sürdüğü koşulların kabul etmesini isteyenlerin oranı kesin olmayan sonuçlara göre yüzde 38.7’de kaldı.
Yunan halkı, bu güçlü ‘Hayır’ ile Euro Bölgesi’nden ve hatta Avrupa Birliği’nden bile çıkmasıyla sonuçlanabilecek bir sürecin de kapısını açmış oldu. Referandum sonucunu kimse tahmin edemedi. Tüm anketler ‘Evet’ ile ‘Hayır’ arasındaki farkın yüzde 2-3’ü geçmeyeceğinde birleşmişti. Halk, Başbakan Çipras’a güvenoyu verdi ve zaman tanıdı.
Maliye Bakan Yardımcısı Dimitris Mardas, büyük Yunan bankalarının CEO’larını geceyarısı toplantıya çağırdı. Maliye Bakan Yardımcısı Nadia Valavani, bankaların kiralık kasalarındaki nakit paranın da sermaye çıkışı denetimi kapsamına alınmasını istedi. Evet”ci ana muhalefetteki Yeni Demokrasi partisi lideri Andonis Samaras istifa etti. Samaras “Avrupalı liderlere rica ediyorum. Ülkemin euro’da kalması için yardım edin” dedi.
Almanya’dan Çipras’a sert tepki
‘Hayır’ yanıtının “Euro’ya hayır ve Avrupa’yla araya mesafe” olarak algılanacağını net şekilde vurgulayan Avrupa Birliği liderleri ve yetkililerinin benimseyeceği siyasi yaklaşım Atina-Brüksel hattındaki ilişkilerin geleceğini şekillendirecek.
Merkel ile hollande buluşuyor
Referandum sonucuna ilk yorum Almanya Başbakanı Angela Merkel’in yardımcısı Sigmar Gabriel’den geldi. Gabriel, Yunanistan Başbakanı Çipras’ı ‘Avrupa ve Yunanistan arasında uzlaşmaya varmayı sağlayabilecek son köprüyü yıkmakla’ suçladı. Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın bugün Paris’te Yunanistan’ı görüşmesi bekleniyor. Brüksel’deki hâkim görüş referandumdan çıkan yanıtın doğrudan Grexit (Euro Bölgesi’nden çıkış) anlamına gelmese de teknik olarak Yunanistan’ı bu sonuca bir adım daha yaklaştırdığı yönünde.
Hürriyet