Çocuklara sigara satanlara kapatma cezası
Son Güncelleme: 10 ŞUBAT 2017 - TSİ 11:13
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, tütünle mücadele kapsamında çocuklara sigara satanların bundan sonra ağır para cezalarını takiben kapatma cezaları uygulayacaklarını, ayrıca yapılacak yeni bir düzenleme ile de restoranların açık alanlarına da sigara içme yasağı getirileceğini kaydetti.
Bakan, sigaralara düz paket uygulaması getireceklerini ve sigaranın kapalı dolaplarda satışa sunulacağını söyledi.
Sağlık Bakanı Akdağ, sigara ile mücadelede 2008’den itibaren önemli düzenlemeler yapıldığını, Türkiye nin Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) tüm kriterlerini karşılayan tek ülke olduğunu söyledi.
Açık ve kapalı alan tanımları değiştiriliyor
Yeni uygulamalar hakkında da bilgi veren Sağlık Bakanı Akdağ, açık ve kapalı alan tanımlamalarında değişiklik yapılacağını söyledi. Restoranların açık alanlarına ilişkin yeni düzenlemelerin hayata geçirileceğini aktaran Akdağ, sigaranın kapalı dolaplarda bulunacağını biri istediğinde oradan çıkarılarak verileceğini söyledi.
Düz paket uygulamasını da getireceklerini anlatan Bakan Akdağ, bununla ilgili kanun maddesinin hazırlandığını, markanın sadce küçük bir yerde görüleceğini söyledi. Akdağ, denetlemeleri de ciddi şekilde artırmaya başladıklarını belirterek, “Çocuklara sigara satanlar, gerekirse kanunun öngördüğü en ağır cezalara çarptırılmalıdır. Bundan sonra, ağır para cezalarını takiben kapatma cezalarına da daha ağır şekilde devam edeceğiz” diye konuştu.
Sigara yasağına uymayanlara 171,5 milyon lira ceza
Öte yandan, Sağlık Bakanlığının koordinatörlüğündeki tütün kontrolü çalışmaları kapsamında, son altı yılda sigara yasağına uymayan işletmelere toplam 171 milyon 595 bin 667 lira ceza verildi
Sağlık Bakanlığı verilerinden derlenen bilgiye göre, Türkiye´de tütün kontrolü çalışmalarında dünya genelinde kabul gören üç temel strateji izleniyor. Bu kapsamda, çocuklar ve gençler başta olmak üzere kişilerin sigaraya başlamalarının önlenmesi, sigara içenlerin bu davranışlarını bırakmalarının desteklenmesi ve sigara dumanından pasif etkilerinin engellenmesi için çalışma yürütülüyor.
Bakanlık tarafından, pasif etkilenimi önlemeye yönelik denetim ekipleri oluşturularak, mevzuatla yasaklanmış alanlarda tütün mamulü tüketilmesini önlemeye yönelik kontroller yapılıyor. Bu kapsamda, 31 Mayıs 2016´dan itibaren denetimlerin daha etkili yapılabilmesi, ihbar mekanizmasının daha kolay ve işlevsel hale getirilmesi amacıyla "Çapraz denetim modeli" ve "Yeşil dedektör uygulaması"na geçildi.
Dünya, AA