‘10 yılda bir ilçe nüfusu boğuldu’
Son Güncelleme: 10 HAZİRAN 2015 - TSİ 11:51
Her yıl ortalama 750 ila 1000 kişinin boğulduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Adnan. Turgut, “10 yılda bir ilçe nüfusunu bu nedenle kaybettik” dedi
Akdeniz Üniversitesi Beden Eğitimi ve spor Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Adnan Turgut, son 10 yılda Türkiye’de Türkiye’de medyada yer alan ve adli makamlar tarafından teyit edilen boğulma vakalarını araştırdı. Üniversitede suda kurtarma dersleri verirken boğulma olaylarının çokluğunu fark ederek araştırmaya başlayan Turgut, bu soruna dikkat çekmeyi amaçladığını kaydetti.
İnsanların son yıllarda deniz, göl ve derelere ilgisinin artmasıyla boğulma olaylarının arttığını belirtin Turgut, “10 yıldır tuttuğum istatistiklere göre yılda 750 ila bin kişi boğuluyor. Bu da 10 yılda 7 bin 500 ila 10 bin kişinin boğulduğunu gösteriyor. Yani 10 yılda bir ilçe nüfusunu bu nedenle kaybettik. Boğulanların çoğunluğunu da çocuklar oluşturuyor” dedi.
Boğulmaların en fazla yüzde 17,7 ile Temmuz ayında yaşandığını belirten Turgut, bunu 16,8 ile ağustos, yüzde 15,7 ile de haziran aylarının izlediğini ifade etti. Turgut, “Boğulan her 5 kişiden sadece biri kadın. Türk insanı denizden daha çok göl, havuz, sulama kanalı ve kuyularda boğuluyor. Su içerken, buz kırılması sonucu suya düşerek, tamirat, araştırma gibi nedenlerle bile boğulanlar var” diye konuştu.
Üniversitede yüzmenin zorunlu ders haline getirilmesini öneren Turgut, “Çocuklara can kurtarma eğitimleri verilmeli. Her vatandaş bir kişi boğulurken nasıl yardımda bulunacağını iyi bilmeli” dedi.
Milliyet