21 Cemaziyelevvel 1446 | 23 Kasım 2024 Cumartesi

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Hayat

Ana Sayfa Haber Hayat

Trüf mantarı servet değerinde

Son Güncelleme: 9 TEMMUZ 2013 - TSİ 11:53

Dünyada "siyah elmas" olarak bilinen, 6 milyar dolarlık ticaret hacmi bulunan ve kilosu 100 ile 3 bin Euro arasında değişen toprağın 5 ile 20 cm. derinliğinde ağaç köklerine bağlı yetişen, kokusuyla özel eğitimli köpekler tarafından bulunabilen trüf mantarı Denizli'de yetiştiriliyor.
Dünyada "siyah elmas" olarak bilinen, 6 milyar dolarlık ticaret hacmi bulunan ve kilosu 100 ile 3 bin 500 Euro arasında değişen trüf mantarı için Orman Genel Müdürlüğü tarafından pilot bölge seçilen Denizli'de, Türkiye'nin ilk trüf mantarı ormanının yetiştirildiği Cankurtaran bölgesinde Avrupa'dan ve ABD'den gelen mantar uzmanları arama yaptı.
Toprağın 5 ile 20 cm. derinliğinde ağaç köklerine bağlı yetişen, kokusuyla özel eğitimli köpekler tarafından bulunabilen trüf, Akdeniz iklim kuşağının belli bölgelerinde bulunuyor. Dünyada yüzde 45'ini Fransa, yüzde 35'ini İspanya, yüzde 20'sini İtalya sağlıyor. Talep her geçen yıl artmasına rağmen üretiminin azalması, fiyatını yükseltiyor. Türkiye'nin ilk yapay trüf ormanının oluşturulduğu alanda, doğada kendiliğinden yetişen trüf mantarları da olduğu tespit edildi.
Denizli Orman Bölge Müdürü Ahmet Ersoy, 125 hektarlık 19 alanda uygulamaya çalıştıklarını ifade ederek, "22 hektarlık dört alanda da yapay olarak trüf mantarına yönelik proje uygulaması başlattık. Biz bu 7 hektarlık sahada meşe fidanları dikerek, trüf mantarı üretimine yönelik çalışma yapacağız." dedi. Trüf konusunda dünyaca ünlü uzman olduğu belirtilen Prof. Dr. James Trappe ise bu mantarın orman için çok önemli olduğunu belirterek, "Çok hızlı yetişiyorlar. Bitkilere çok faydası var. Ayrıca çok değerli besin maddelerine sahipler." diye konuştu.

haber7