Eğitim fakültesi sayısı artarken, öğretmen kalitesi düşündürücü
Son Güncelleme: 12 ŞUBAT 2016 - TSİ 11:28
Son 20 yılda eğitim fakültelerinin sayısı yaklaşık üç kat arttı ancak öğretmenin niteliği artmadı. Eğitim fakültesinde okuyan öğrencilere ve mezunlara göre en büyük sorun uygulama eksikliği... Son üç yıldır KPSS’de öğretmen adaylarının, kendi branşlarında cevapladıkları 50 sorudan 30’un üzerinde net yapma oranı sadece yüzde 9.2.
Nitelikli eğitimin ilk şartı nitelikli öğretmen olarak görülürken eğitim fakültelerinin ve öğretmenliğe kaynaklık eden fakülte öğrencilerine verilen formasyon eğitiminin niteliği ise yıllardır tartışma konusu. Rakamlar öğretmen yetiştirmedeki kontrolsüz büyümeyi gözler önüne seriyor.
Son 11 yılda eğitim fakültesi sayısı da öğrenci sayısı da yaklaşık 3 kat arttı. 1995-1996 akademik yılında 33 olan eğitim fakültesi sayısı 2014-2015 akademik yılında 90’a çıktı. Mezunlarının formasyon alarak öğretmen olabildiği fen ve edebiyat fakültelerinin sayısında da yaklaşık üç katlık bir artış söz konusu.
Bu büyümeye karşın ne kadar nitelikli öğretmen yetiştirildiğine dair veriler kısıtlı. Yetiştirilen öğretmenlerin yeterliliğine dair kullanılabilecek verilerden biri, son üç yıldır KPSS’de (Kamu Personeli Seçme Sınavı) öğretmenlerin branşlarına göre girdikleri Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi’nin sonuçları. 2015 KPSS’de Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi’nin sonuçları ise parlak değil.
16 alanda öğretmen adayları branşlarında 50 soruyu cevapladı. Kendi branşında 30’un üzerinde net yapan öğretmen adaylarının oranı sadece yüzde 9.2.
Dünya Bülteni