"3. Uluslararası Helal ve Sağlıklı Gıda Kongresi"
Son Güncelleme: 2 KASIM 2015 - TSİ 07:39
Helal ve Sağlıklı Gıda Platformu'nun (HSG) düzenlemiş olduğu “Helal ve Sağlıklı Beslenmede Farkındalık ve Sürdürelebilirlik” ana temalı "3. Uluslararası Helal ve Sağlıklı Gıda Kongresi" İstanbul Üniversitesi'nde yapıldı.
Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Gümüş ise kongrenin açılışında yaptığı konuşmada, "Eskiden enfeksiyon hastalıkları, yaralanmalar ve acil travmalar vardı, şimdi artık bulaşıcı olmayan hastalık grubu tüm dünyada artıyor. Nedir bunlar? Kanser, kronik hastalıklar ve obezite. Ölümlerin üçte ikisi artık bunlardan oluyor. İnsanlar bu hastalıklardan ölüyor. Bakanlık olarak biz bu 3 hastalıkla mücadelede doğru beslenmeyi önümüze aldık ve vatandaşlarımıza doğru beslenme algısını oluşturmak için çalışacağız. Eğer doğru beslenirsek kanser, obezite ve kronik hastalıklardan büyük oranda kurtulacağız. Doğru beslenme, hareketli yaşam ve sağlıklı yaşam kültürü adı altında bir konsepti de gündemimize alıyoruz. Bugün obeziteyle mücadele noktasında, artık obez olduktan sonra obezite cerrahisi yapılıyor. 'Midenin yarısı alalım' deniyor. Neden? 'Yemesin' Bundan önce bir beslenme kültürünü ortaya koymamız gerekiyor. Türkiye'de doğru beslenme noktasında çalışmaları başlattık. Özellikle ilkokulda çocukların kantinlerine müdahale ettik ve sağlıksız gıdaları dışarı aldık. "
"Helal akreditasyon"
Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Genel Sekreteri Mehmet Bozdemir de, bu kongreden insanlık ve İslam dünyası adına önemli sonuçlar çıkacağını söyledi. 1980'lerden bu yana helal konusunun ele alındığını hatırlatan Bozdemir, bugün dünyanın temel sorununun obezite olduğunu ve insanların genetiği bozulmamış ürünleri kullanmaya çalıştığını anlattı.
Bozdemir, TSE'nin helal belgelendirme yapan bir kamu kuruluşu olduğunu ve enstitünün başkanının aynı zamanda İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) Başkanı olduğunu hatırlattı. Dolayısıyla enstitünün ağır bir sorumluk taşıdığını anlatan Bozdemir, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Helal belgelendirmenin SMIIC standartlarına uygun olarak onun referansı alınarak bugün dünyada uygulamalarının yapılmasını arzu ediyoruz. Dünyada birçok helal belgelendirme yapan ancak akreditasyon zinciri kapsamında olmayan farklı uygulamalar görüyoruz. Sadece ticari yaklaşımlarla yapılan sertifikasyon işlemleri de var. Bu açıkçası bizi tedirgin ediyor. Biz sertifikasyonun akreditasyon zinciri kapsamında yapılmasını istiyoruz. Bu akreditasyon zincirinin SMIIC içerisinden yapılan bir akreditasyon kapsamında yürütülmesini diliyoruz. Çünkü 32 İslam ülkesi buraya üye olmuş ve bu konuda ağırlıklı otorite bu. İnşallah 2016 yılının ocak ayı itibariyle helal akreditasyon konusunda başlangıcı yapacağız."
"Obezite yüzyılın salgını"
3. Uluslararası Helal ve Sağlıklı Gıda Kongresi Başkanı Prof. Dr. Ender Erdoğan da kongrenin amacını anlattı. Erdoğan, insanlığın bir taraftan obezite ile mücadele ederken, diğer taraftan da bir sürü diyet önerileriyle karşı karşıya kaldığına dikkati çeken Erdoğan, bu konuda kafa karışıklığını gidermek, insanlığa neler yapılacağını göstermek amacıyla ilim adamlarını kongreye tartışmaya çağırdıklarını söyledi. Erdoğan, şunları kaydetti:
"Doğal ve sağlıklı olanı tercih ederken, helalliğe de dikkati çekmek isteyen platformumuz bu kongre için ana temayı helal ve sağlıklı beslenmede farkındalık ve sürdürülebilirlik olarak belirlemiştir. Obezite de yüzyılın salgını olarak ifade ediliyor. Bu tehlikeyle baş edebilmek için insanlık ömür boyu bir diyetle yüz yüze kalıyor. Bu kongrede ilim adamları bu konuları tartışacak ve bir sonuç bildirgesiyle topluma güçlü mesajlar vereceğimizi umuyoruz."