Özel hastaneler eğitim-araştırma hastanesi gibi eğitim verebilecek
Son Güncelleme: 2 HAZİRAN 2017 - TSİ 10:12
Tıp fakültesi ve diş hekimliği fakültesi bulunan, ancak yeterli uygulamaya dönük hastane kapasitesi bulunmayan vakıf üniversitelerinin özel hastaneler ile eğitim işbirliği yapmasının usul ve esasları belirlendi.
Buna göre, üniversite ve özel hastane bir protokol imzalayarak bu yönde işbirliğine gidebilecek. İşbirliği dahilinde üniversite öğretim üyeleri hastanede faaliyet gösterebilecek. Özel hastane, öğretim görevlilerine ücret verecek.
Tıp fakültesi ve diş hekimliği fakültesi bulunan vakıf üniversiteleri ile özel hastanelerin eğitim işbirliği usul ve esasları Sağlık Bakanlığı tarafından, Yüksek Öğretim Kurumu’nun (YÖK) görüşü alınarak belirlendi. Bu kapsamda, vakıf üniversiteleri, özel hastaneler ile tıp, diş hekimliği, uzman eczacılık ile araştırma dallarında işbirliği yapabilecek.
Düzenlemeyle, fakültesi olmasına karşılık uygulama kapasitesi bulunmayan vakıf üniversitelerinin bu eksikliğinin giderilmesi amaçlanıyor. Eğitim faaliyeti fakülte tarafından dekan sorumluluğunda yürütülecek. Kuruluşlar arası sözleşme 5 yıllık olacak. Taraflardan birinin sürenin bitiminden 1 yıl önce yazılı bildirim yapmadığı sürece protokol aynı hükümlerle uzamış sayılacak.
Protokol YÖK onayıyla yürürlük kazanacak. Protokol onayından sonra en geç altı ay içinde fiilen işbirliği başlayacak. İşbirliği başlayınca, özel hastane ‘sağlık uygulama ve araştırma merkezi’ kabul edilecek. Özel hastane bu niteliğini sadece öğretim üyelerinin faaliyetleri ve eğitim-araştırma faaliyeti kapsamında kazanacak. Bunun dışında yine kendi mevzuatına tabi olacak.
Dünya