20 Cemaziyelevvel 1446 | 22 Kasım 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Dünya

Ana Sayfa Haber Dünya

Tayland'da "göçmen krizi" zirvesi

Son Güncelleme: 30 MAYIS 2015 - TSİ 10:47

Tayland'ın ev sahipliği yaptığı göçmen krizinin ele alınacağı toplantıya 17 ülkeden yetkililer katılıyor

Güneydoğu Asya'da insan kaçakçılarının açık denizde terk ettiği teknelerde mahsur kalan göçmenler konusunun ele alındığı bölgesel toplantı, 17 ülkeden yetkililerin katılımıyla Tayland'ın başkenti Bangkok'ta başladı.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Uluslararası Koruma Direktörü Volker Turk, toplantıda yaptığı konuşmada, sorunun kökenine inilmezse, konuya bir çözüm bulunamayacağını ifade etti.

Turk, "(Sorunun çözümü için) Myanmar'ın tüm halkına karşı sorumluluğu alması lazım. Vatandaşlığı olmayanlara vatandaşlık vermesi lazım" dedi. Turk, Myanmar'daki Arakanlı Müslümanların (Rohingyalar) temel hakları üzerindeki kısıtlamaların kaldırılması gerektiğini vurguladı.

Myanmar Dışişleri Bakanlığı heyeti başkanı Htin Linn ise Myanmar'a karşı yapılan doğrudan suçlamaların konunun çözümüne yardımcı olmayacağını söyledi.

Uluslararası Göç Örgütü Genel Sekreteri William Lacy Swing de uzun vadeli ve kapsamlı bir politikanın ortaya konması gerektiğini, sadece tek bir unsurun konunun çözümünü sağlayamayacağını söyledi.

Toplantının başında konuşan Tayland Dışişleri Bakanı Thanasak Patimaprakorn ise bu konunun tek bir ülke tarafından çözülemeyeceğini belirtti. Hint Okyanusu'ndaki göçmen akınının endişe verici bir boyuta ulaştığını dile getiren Thanasak, insan kaçakçılığına karşı mücadele etmenin gerekliliğine dikkati çekti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Nüfus, Göçmenler ve Göç Konularından Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Anne C. Richard da "Açık denizde teknelerde mahsur kalan göçmenlerin acilen kurtarılması gerekiyor" ifadesini kullandı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, konuyla ilgili dün yaptığı açıklamada, Güneydoğu Asya'da yaşanan göçmen krizi toplantısında "sorunun temel kaynağı" olan Myanmar'a, Rohingyalara yönelik politikasını değiştirmesi için "baskı yapılması" gerektiğini bildirmişti.

Açıklamada, Myanmar'a, bu ülkedeki zulüm ve ayrımcılıktan kaçan Arakanlı Müslümanlara karşı tutumunu değiştirmesi, Bangladeş'e de göçmen teknelerini geri göndermeye dayalı politikasına son verme çağrısında bulunulmuştu.

Güneydoğu Asya ülkelerinin katıldığı toplantıda ABD, Japonya ve İsviçre gözlemci olarak bulunuyor.

Göçmen krizinde yaşanan son gelişmeler

Güneydoğu Asya'da açık denizde insan kaçakçılarının terk ettiği teknelerde hala yaklaşık 2 bin Arakanlı Müslüman ve Bangladeşli göçmen bulunuyor.

Başta Malezya ve Endonezya olmak üzere bölge ülkeleri bu ay açık denizden 4 bin civarında göçmeni kurtardı. Denizdeki göçmenlere de bölge ülkeleri ve uluslararası kuruluşlarca insani yardım sağlanıyor.

Bu ayın başında Songkhla eyaletinde insan tacirlerinin kurduğu gizli kamplarda 32 Arakanlı Müslümanın cesetlerinin bulunmasıyla ülkedeki acımasız insan kaçakçılığının gözler önüne serildiği Tayland ise teknelerdeki göçmenleri topraklarına kabul etmiyor.

Myanmar dahil 17 ülkenin katıldığı bölgesel zirveye ev sahipliği yapan Tayland son olarak katılımcılara "sorumluluğu paylaşmaları" çağrısında bulunmuştu. Göçmenleri ülkeye kabul etmeyen Tayland'ın bu çağrısı çelişkili bulunarak eleştirilmişti.

AA