20 Cemaziyelevvel 1446 | 22 Kasım 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Türkiye

Ana Sayfa Haber Türkiye

Trafik sıkıntısına bisiklet önerisi!

Son Güncelleme: 6 KASIM 2017 - TSİ 13:06

Emniyet Genel Müdürlüğü, trafik sorunları ve çözüm önerilerine ilişkin çarpıcı bir rapor hazırladı. TBMM Trafik Sorunlarının Araştırılması Alt Komisyonu’na sunulan Emniyet’in raporunda, nüfus artışıyla birlikte gelen hızlı şehirleşme ile taşıt ve sürücü sayısındaki artışların trafik sorununu tetiklediği belirtildi.

Türkiye’de cazibe alanları, kamu kurum ve kuruluşları, hastane, ticari alanlar gibi yerlerin şehir merkezlerinin 5-10 kilometrelik alanı içerisinde yayıldığı, bu yerlere eş zamanlı ve bireysel olarak araçlarla gidilmesi, toplu taşıma araçlarının yetersiz olması gibi nedenlerle cadde ve sokak üzerinde park edilmiş araçların karayolunun kapasitesini düşürdüğü vurgulanan raporda, ölümlü kazaların kaçınılmaz hale geldiğini belirtildi. Raporda sorun ve çözüm önerileri şöyle sıralandı:

TOPLU TAŞIMA: Kent merkezlerinde bulunan ana arterlerde çok sayıda toplu taşıma aracının durak ve gözargahının bulunması nedeniyle trafik akımının yavaşladığı görülmekte. Trafik yoğunluğunun fazla olduğu zaman dilimlerinde toplu taşıt araçlarının belirlenen güzergahlara girmemesi, metro, tramvay gibi alternatif araçlarla ücretsiz aktarak yapılarak, alternatif farklı tali yollardan ulaşım sağlanmalı.

ENGELLİ TEDBİRİ: Engellilerin ulaşımının doğru etüd edilerek kalıcı ve sürdürülebilir mekansal tasarım ve planlama yapılmalı. Açık ve kapalı otoparklarda engelliler için ayrılmış özel yerlerin erişim ve yararlanmalarının elektronik kilit, bariyer gibi kontrollü şekilde kullanılmasına yönelik tedbir alınmalı.

YAYA KALDIRIMI: Yayalar için yatay ve düşey işaretlemeler ile alt ve üst geçitler yeterli değil. Geçit bulunan yerleri yayaların kullanma alışkanlıkları yok. Rastgele yerlerden kontrollü olmadan karşıdan karşıya geçiş yaparken, sürücüler de yayalara tolerans göstermiyor. Etkin önlem ve denetim alınmalı.

BİSİKLET YOLU: Bisiklet yollarının diğer taşıt yollarından ayrı olması gerekiyor. Ülkemizde bisiklet kullanımı yaygınlaştırılarak trafik sorunlarının önüne geçilmesi, sağlıklı yaşam gibi konularda çalışmalar başlatılmalı.

‘Katlı otopark tercih edilmeli’

PARK-OTOPARKLAR: Yanlış park ve duruklamalar, karayolu üzerinde alan daralmasına akan trafiği engellemekte, görüş açısı daraldığı için trafik kaza riski artmaktadır. Aksayan trafik nedeniyle duruş kalkışlar artmakta, bu durum görüntü, gürültü, çevre ve hava kirliliğini artırdığı gibi akaryakıtın verimsiz kullanımına ve ekonomik kayıplara da sebebiyet vermekte. Gün boyu park edilen araçlar nedeniyle ticari hayat olumsuz etkilenmekte, polis için zaman ve hizmet kaybına neden olmakta. İhtiyaç duyulan bölgelere planlama yapılarak otoparkların uzaklığı, yeri ve konumu cazip hale getirilmeli. Açık alan yerine kapasitesi yüksek çok katlı otoparaklar tercih edilmeli.

İlk 9 ayda 2 bin 722 can gitti

Emniyet Genel Müdürlüğü, 2017 yılının ilk 9 ayında meydana gelen trafik kazalarına ilişkin istatistikleri raporlaştırdı. Raporda öne çıkan veriler özetle şöyle:

YAYAYA ÇARPMA ORANI: Kazaların; 41 bin 327 yandan çarpma, 23 bin 219 yayaya çarpma, 20 bin 600 yoldan çıkma 15 bin 84 kaza ise arkadan çarpma şekilde gerçekleşti. 974 kazanın araçtan insan düşmesi şeklinde gerçekleşmesi ise ilginç istatistik olarak değerlendirildi.

SÜRÜCÜ HATASI: 2017 yılındaki kazaların 144 bin 679’u sürücü hatasında 13 bin 329’u yaya, 873’ü araç arızası, bin 216’sı yol kusuru, 634’ü ise yolcu kusurundan kaynaklandı. Sürücü kusurlarının başında ise 56 bin 315 kaza ile araç hızını, yol, hava ve trafiğin gerektirdiği şartlara uydurmamak geliyor.

OTOMOBİL İLK SIRADA: Ölümlü ve yaralanmaları kazaların araç cinslerine bakıldığında 116 bin 864 kaza Otomobille, 34 bin 510 kamyonetle, 32 bin 218’le motosikletle yapıldı. İlginç kazalar arasında 47 olayla at arabalarının yer alması dikkat çekti.

Milliyet