'Sütte istikrar sağlanmazsa et fiyatları ucuzlamaz'
Son Güncelleme: 15 EYLÜL 2015 - TSİ 10:59
Temmuz’da sanayiye aktarılan inek sütü miktarının 744 bin ton olduğunu, Ocak-Temmuz döneminde bu miktarın yaklaşık 120 bin ton artışla 5 milyon 311 bin tondan 5 milyon 431 bin tona çıktığını bildiren Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2014 yılında 8 milyon 625 bin ton olan sanayiye aktarılan inek sütü miktarının ise Temmuz 2015 itibarıyla son bir yılda 8 milyon 745 bin tonu geçtiğini belirtti.
Bayraktar, çiğ süt fiyatlarının geçen yılın temmuz ayından bu yana 1 lira 15 kuruş olduğuna, 14 aydır bu rakamın değişmediğine de dikkati çekerek, şunları kaydetti:
“2014 Temmuz ayında 3 lira 6 kuruş olan perakende süt fiyatı, 2015 Ağustos ayına 3 lira 36 kuruşa çıktı. Bir yıllık sürede perakende süt fiyatı yüzde 9.5, peynir fiyatı yüzde 8.7, yoğurt gibi ürün, fabrika yemi, yonca gibi girdi fiyatları artarken, tüketici enflasyonu yüzde 7.14 iken, çiğ süt fiyatlarının değişmeden aynı kalması, artmaması, üreticiyi çok olumsuz etkilemektedir. Üreticilerimizin maliyetleri sürekli yükselmektedir. Bugünkü şartlarda süt üreticimizin kar marjı kalmamıştır. Üretici gelir sağlayamazsa, emeğinin karşılığını alamazsa, zararına üretim yapamaz.”
Etin fiyatı süte bağlı
Üreticinin, ürününü 14 aydır aynı fiyata sattığını ifade eden Bayraktar, şöyle devam etti:
“Sanayici, ‘stoklarım dolu, ihracat yapamıyorum, ürün satamıyorum’ diyor ve çiğ süt fiyatının artmasına karşı çıkıyor. Madem tek sorun stoklardı, 10 bin tonluk süt tozu ihracatının hedeflendiği ‘süt tozu desteği’ ile birlikte bu gerekçeleri de ortadan kalktı. Sanayicilerden bu desteklemeyi de dikkate alarak en kısa zamanda üretici fiyatlarını gözden geçirmelerini ve fiyatlara iyileştirme yapmalarını bekliyoruz. Milyarlarca dolar harcanarak oluşturulan damızlıkların kasaba, üretimi artırmak için verilen milyarlarca liralık desteklerin boşa gitmemesi, 2010’da yaşanan et krizinin tekrar yaşanmaması için çiğ süt fiyatlarının acilen artırılması gerekiyor. Süt fiyatları artmazsa, sütte istikrar sağlanmazsa, tüketicimiz ucuz et yiyemez.”
Milli Gazete