Rohingya’da soykırım delilleri ortaya çıkıyor
Son Güncelleme: 28 EKİM 2015 - TSİ 12:00
Burma (Myanmar) yönetiminin, ülkede yaşayan Rohingyalara (Arakanlı Müslümanlar) soykırım uyguladığına dair güçlü deliller bulundu.
Yale Üniversitesi Hukuk Fakültesi bünyesinde bulunan Lowenstein Clinic araştırmacılarının, 8 ay süresince topladığı ve değerlendirdiği kanıtlar, Burma hükümetinin Arakanlı Müslümanlara (Rohingyalar) soykırım uyguladığını gösteriyor. El-Cezire Araştırma Birimi ve insan hakları örgütü Fortify Rights tarafından sağlanan belgeler ve kanıtları inceleyen Lowenstein Clinic'ten yapılan açıklamada “Siyasetçilerin Rohingya hakkındaki konuşma şekillerine ve mezalimin büyüklüğüne bakınca, böyle (soykırıma yönelik) bir niyet olduğu sonucuna varmamak mümkün değil" ifadesi kullanıldı.
“Soykırım Günlüğü" adlı belgeselde öne çıkan deliller, hükümetin siyasi çıkar için Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddeti kışkırtarak, nefret söylemini benimseyerek ve yönetime destek veren radikal Budist örgütleri finanse ederek toplumsal şiddeti tetiklediğini gösteriyor.
University of London'da öğretim üyesi ve Uluslararası Devlet Tarafından İşlenilen Suçlar Girişimi Direktörü Prof. Penny Green, Devlet Başkanı Tein Sein'in hükümetin çıkarları için nefret söylemi kullanarak Burma'daki Müslüman nüfusu ötekileştirmeye, ayrıştırmaya ve azaltmaya hazır olduğunu söyledi. “Bu bir soykırım sürecinin parçasıdır" diyen Green, 2012'de ülkede meydana gelen şiddet olaylarının planlı geliştiğine dikkat çekti.
BM İnsan Hakları Myanmar eski Özel Raportörü Tomas Ojea Quintana da, Tein Sein ile birlikte içişleri ve göç bakanları hakkında soykırım soruşturması açılması gerektiğini dile getirdi. Ülkenin batısındaki Arakan eyaletinde 2012'de Budistler ile Müslümanlar arasında şiddet olayları çıkmıştı.
Budistler tarafından düzenlenen saldırılarda çok sayıda kişi yaşamını yitirmiş, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmiş, 140 bin Arakan Müslümanı evlerini terk ederek derme çatma kamplarda yaşamak zorunda bırakılmıştı.
Y. Şafak