En çok Türkiye kazandırdı
Son Güncelleme: 3 HAZİRAN 2014 - TSİ 11:52
Talihsiz bir 2013 yılı geçirdikten sonra gelişmekte olan ülke piyasaları yeniden yatırımcının radarına girdi.
ABD Merkez Bankası (Fed) eski Başkanı Ben Bernanke’nin geçtiğimiz yıl mayıs ayında teşviklerden çıkış sinyali vermesi ve jeopolitik gerginlikler nedeniyle gelişmekte olan ülke borsalarında yaşanan türbülans atlatılmaya başlandı. Gelişmiş ülke borsalarında birçok hissenin pahalanması ve tahvil getirilerindeki gerileme nedeniyle yatırımcılar paralarını gelişmiş ülkelerden çekip gelişmekte olan ülke borsalarına park etmeye başladı. Rüzgarın gelişen ülkelerden yana esmesi en çok Türkiye’ye yaradı. Yıl başından bu yana MSCI Gelişen Ülkeler Endeksi yaklaşık yüzde 3 değer kazanırken, Türkiye yüzde 21.6 ile endekste en hızlı yükselen ülke oldu.
Son bir yıl içinde teşviklerden çıkışa karşı en kırılgan gösterilen beş ülke son haftalarda en iyi çıkış grafiği çizenler arasında yer aldı. Reformist Başbakan Modi’nin ekonomiye doping etkisi yapacağı beklentisiyle Hindistan borsası yılbaşından bu yüzde 16 yükselirken, Endonezya yüzde 21, Brezilya’da ise endeks yüzde 2.54 yükseldi. Brezilya’da son üç ay içindeki yükseliş ise yüzde 11’den fazla. Geçen ay yüzde 14 artış yasayan Rusya’da ise borsa Ukrayna gerginliğiyle kayıp verdi. MSCI Gelişen Ülke Endeksi mayısın son haftası itibariyle bu yıl yüzde 3’ün üzerinde prim yaptı ve ekim ayından bu yana en yüksek seviyeye çıktı.
Sınır ülkelerin performansı da güçlü
Aynı dönem içinde MSCI küresel endeksinde yükseliş yüzde 2.8 olarak gerçekleşti. Türkiye’de endeks 30 Mayıs kapanışına göre yıl başından bu yana yüzde 21.6 değer kazandı ve gelişen ülkeler arasında en hızlı çıkışı kaydetti.
Dünya