20 Cemaziyelevvel 1446 | 22 Kasım 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Dünya

Ana Sayfa Haber Dünya

İklim değişikliği ile mücadele yasaları artıyor

Son Güncelleme: 1 TEMMUZ 2018 - TSİ 12:31

Hollanda Parlamentosu’nun yüzde 75’ini temsil eden partiler, dünyanın en kapsamlı iklim yasası olacak yasa teklifini parlementoya sundular. Yasa, ülkede emisyonların 2050 yılına kadar yüzde 95 oranında azaltılmasını getiriyor.

Hollanda’da, 2016 yılı verilerine göre kişi başı emisyon oranı 9.6 tona ulaşıyor. Bu oran dünya ortalamasının iki katına denk geliyor.

Yasanın kabul edilmesi ile ülkede emisyonların 2050 yılına kadar yüzde 95 oranında azaltılması hedefi hukuki bağlayacılık kazanıyor. Yasa aynı zamanda emisyonların 2030 yılına kadar yüzde 49 azaltılmasını da yasal zorunluluk kılıyor.

Yasa teklifi kapsamında 2019 yılından sonra Hollanda hükümetlerinin her beş yılda bir iklim planlarını gözden geçirip güncellemeleri gerekecek.

En kapsamlı iklim yasası Kosta Rika’da

Özellikle Paris Anlaşması sonrasında, kapsayıcı iklim yasalarının sayısının hızla arttığını görüyoruz.

İlk iklim Yasası 10 yıl önce Birleşik Krallık’ta yürürlüğe girdi. Yasa ile kurulan İklim Değişikliği Komitesi şu anda Paris Anlaşması ve bu anlaşmanın uzun vadeli emisyon azaltımı hedeflerine uyumu hakkında analiz hazırlıyor.

Bir diğer kapsamlı iklim yasası, geçtiğimiz yıl İsveç’te yürürlüğe girdi. Ülke 2045 yılında karbon nötr olmayı hedefliyor.

Aynı şekilde Norveç de, 2050 yılına kadar yüzde 95 oranında emisyon azaltımını yasa ile bağlayıcı kılmış durumda. Fransa’da ise Emmanuel Macron Hükümeti mevcut iklim yasasını güçlendirerek ülkenin 2050 yılında karbon nötr olma hedefini kanunla bağlayacı kılmayı planlıyor. Bakanlık bu yasa teklifini içeren iklim planını geçtiğimiz günlerde sundu.

En yüksek hedefli ve kapsayıcı iklim yasası ise Kosta Rika’da. Ülke 2021 yılında karbon nötr olmayı planlıyor.

Portekiz, Güney Afrika, İspanya, Yeni Zelanda ve Almanya’da da iklim yasası hazırlıkları devam ediyor.

Dünya