Hayvancılıkta 5 büyük adım
Son Güncelleme: 12 OCAK 2012 - TSİ 11:05
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Mehdi Eker, hayvancılıkta beş büyük adım atacaklarını duyurdu.
Hayvancılık ve gıda sektörünü ilgilendiren bu adımlar, adeta sektörlerde bir değişime neden olacak. Bu adımlardan ilki hayvancılık desteklerini kapsıyor. Hayvancılıkta artık etçi ırklar ile sütçü ırklar ayrı ayrı desteklenecek. Böylece ekolojik bölgesine göre et ve süt verimi farklı olan hayvanlar teşvik edilecek. Et, süt ırkı hayvanlardan temin edilir halenden çıkartılmış olacak. İkinci adım ise Et ve Balık Kurumu (EBK) ile ilgili. EBK'nın sütü de kapsayacak şekilde, piyasa düzenleyici olma özelliği artırılıyor. Kurum'un yapısı Türkiye Mahsulleri Ofisi'ne (TMO) benzer bir yapıya kavuşturuluyor. Üçüncü adım gıdada hatalı üretim yapanların teşhir edilmesini kapsıyor. Böylece Türkiye gıda güvenliğinde AB'de uygulanan mevzuata geçiyor.
Hatalı üretim yapan firmaların teşhirini de içeren uygulamanın detaylarını Bakan Eker, bugün İstanbul'da düzenlenecek bir toplantıda kamuoyuna açıklayacak. Dördüncü adım ise meraların özel sektöre devrinin önünü açıyor. Meraların özel sektöre kiralanmasının yanında, işleticisinin ekipmanını koyması için kısmi yapılaşma izni de olacak. Son madde ise Trakya bölgesini ilgilendiriyor. Trakya hastalıklardan ari hale getirilerek Türkiye'nin hayvansal ihracat merkezi olacak. Ayrıca daha önce de vurgulandığı gibi Tarım Bakanlığı'nın sorumluluk alanına alınan tarım ve hayvancılık organize bölgelerindeki faaliyetlere altyapı ve üretim destekleri arttırılacak. Ayrıca daha önceden belirlendiği gibi
Bakan Eker, hayvancılığın etçi ırkların desteklenmesi ile geliştirilmesini benimsediklerini ve uygulamaya başladıklarını belirterek, "Uygun ekolojik bölgelerde bunun daha profesyonel işletmelere dönüştürülüp oralarda özenle destekleme ile hem etçi ırklarla damızlık işletmelerinin kurulması hem de besi faaliyetlerinin o şekilde yönlendirilmesi bizim hedefimiz" diye konuştu.
Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü, Hayvancılık Ürünleri Genel Müdürlüğü, Su Ürünleri Genel Müdürlüğü, Bitkisel Ürünler Genel Müdürlüğü organizasyonlarının ayrı ayrı organize olmaları üretimin tüketiciye nitelikli, sağlıklı, kaliteli ürün sunulması açısından son derece önemli olduğunu belirterek,
"Biz bir stratejiye dayalı bunu yaptık. 14 tarım kanunu çıkardık. Destekleme politikalarını değiştirdik, tarımsal üretimi 23 milyar dolardan 62 milyara, ihracatı 4 milyar dolardan, 18 milyar dolara çıkardık. Et ve sütle ilgili müdahale kurumunun kurulması ile fiyat dalgalanması ile de korunmuş olacak" diye konuştu.
DÜNYA GAZETESİ