Slovakya ve Çek Cumhuriyeti'nde Müslüman az, düşmanlık çok
Son Güncelleme: 14 OCAK 2016 - TSİ 10:03
Slovakya ve Çek Cumhuriyeti'nde siyasilerin İslam karşıtı açıklamalarını artırmasının ardından tehdit mesajları alan ve saldırılara maruz kalan Müslüman azınlık endişe yaşıyor.
Çek Cumhuriyeti ve Slovakya'da göçmenlere ve özellikle Müslümanlara yönelik düşmanlık hızla artıyor. Kamuoyu araştırmalarına göre, her iki ülkede halkın ortalama yüzde 80’i Müslüman sığınmacı istemiyor.
Çek Cumhuriyeti ve Slovakya, Müslümanların ülkede yerlerinin olmadığını belirterek sadece Hristiyan sığınmacı kabul edeceklerini açıklamıştı.
Slovakya'da, 5 Mart'ta parlamento seçimleri yapılacak. İşsizlik, sağlık, eğitim ve yolsuzluk sorunlarına çözüm bulamayan hükümet, halktaki sığınmacı karşıtlığını körükleyen açıklamaları sürdürüyor. Başbakan Robert Fico, Paris’teki saldırılardan sonra "Ülkemizdeki bütün Müslümanları tek tek izliyoruz" ifadesini kullanmıştı. Sığınmacı ve İslam karşıtı açıklamalarından sonra Başbakan Fico’nun partisine destek yüzde 30’lardan 45’lere yükseldi.
5 bin Müslüman var, tek cami yok
Yaklaşık 5,4 milyon nüfuslu Slovakya'da 5 bin civarında Müslüman yaşıyor. Müslümanların cami için yaptıkları başvurular ilgili otoriteler tarafından yıllardır reddediliyor.
"Tehditler alıyoruz"
İslam düşmanlığının medya ve siyasiler tarafından körüklendiği Slovakya’da, Müslümanlar geleceklerinden endişe eder hale geldi.
Çek Cumhuriyeti’nde 19 bin Müslüman, 2 cami var
Yaklaşık 10,5 milyon nüfuslu ve halkın yüzde 70’inin ateist olduğu Çek Cumhuriyeti'nde 19 binin üzerinde Müslüman yaşıyor. Komünist rejimin 1949'da yasakladığı Müslüman Cemaatler Merkezi, 1991'de yeniden kuruldu. Brno şehir merkezinde 1998'de ilk cami, başkent Prag'da ise 1999’da ikinci cami hizmete açıldı.
Siyasi çekişme
Çek Cumhuriyeti’nde Cumhurbaşkanı Milos Zeman ile Başbakan Bohuslav Sobotka arasındaki gerilim, ülkede yaşayan Müslümanların aleyhine işliyor.
Siyasi sorumluluğu bulunmayan Cumhurbaşkanı Zeman, sığınmacılar ve İslam konusunda ırkçı ve ayrımcı açıklamalar yapmaya devam ediyor. Koalisyon hükümetini ayakta tutmaya çalışan Başbakan Sobotka ise sınırlı tepkilerle sorunu geçiştiriyor.
AA