Yavuz Köprüsünde yoğun trafik
Son Güncelleme: 29 AĞUSTOS 2016 - TSİ 09:05
Dünyanın üzerinde raylı sistem olan en uzun ve en yüksek kulesine sahip asma köprüsü Yavuz Sultan Selim, bitirilen 95 kilometrelik bağlantı otoyolları ve 215 kilometreye tamamlanan bağlantı yollarıyla birlikte açıldı.
Yavuz Sultan Selim Köprüsü, açılmasıyla birlikte birçok unvanı ele geçirdi. 59 metrelik genişliği ile dünyanın en geniş köprüsü oldu. 8 şerit karayolu 2 şerit demiryolu olarak toplam 10 şeritli köprünün deniz üzerindeki uzunluğu tam 1408 metre. Köprünün toplam uzunluğu ise 2 bin 164 metre. Köprü bu özelliği ile üzerinde raylı sistem olan dünyanın en uzun asma köprüsü oldu. Köprü kulelerinin boyu açısında da köprü yeni bir rekora imza atıyor. Avrupa yakasında Garipçe’deki kulenin yüksekliği 322, Anadolu yakasında Poyrazköy kesimindeki kulenin yüksekliği ise 318 metre. Projede yaklaşık 230 bin metre küp beton, 50 bin ton inşaat demiri, 57 bin ton yapısal çelik ve 28 bin ton çelik kablo kullanıldı. Köprü ve otoyollara yaklaşık 8 milyon metreküp asfalt döküldü.
Havaalanları ve raylı sisteme bağlanacak
Köprünün Avrupa yakasında Odayeri’nden ve Mahmutbey Gişelerine kadar bütün bağlantı yolları tamamlandı. Anadolu Yakasında ise Riva, Çamlık, Paşaköy ve Kurtköy’den çıkış ve girişler sağlandı.
Kuzey Marmara Otoyolu’nun İstanbul geçişini teşkil eden Odayeri-Paşaköy kesiminde bulunan Yavuz Sultan Selim Köprüsü, ilerleyen yıllarda Marmaray ve İstanbul Metrosu gibi raylı sistemlerle entegre edildiğinde, Atatürk Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı ve yapımı devam etmekte olan 3. Havalimanının birbirine bağlantısı sağlanmış olacak.
Otomobiller için 9.9 kamyonlar için 21.3 TL
3. köprü ve Kuzey Marmara Otoyolu’nun işletmesi, 10 yıl 2 ay 20 günlük süre ile yapımı üstlenen şirket tarafından yapılacak. Bu süre sonunda Ulaştırma Bakanlığı’na teslim edilecek. 3. köprü ve otoyol inşaatı tamamlandığında, her gün 135 bin otomobil geçişi için Hazine garantisi bulunuyor.
Köprünün geçiş ücreti otomobiller için 9.90 TL olarak belirlendi. 4 akslı ağır vasıtalar ise 21 lira 29 kuruş geçiş bedeli ödeyecek. Bağlantı yollarından ise kilometre başına 8 cent ücret alınacak. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na göre Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile Boğaziçi ve FSM’de akaryakıt ve iş gücü kaybından doğan yıllık 1.8 milyar dolar zarar ortadan kalkacak.
TIR’lar ve ağır araçlar 7/24 geçiş yapabilecek
Ulaştırma ve Haberleşme Bakanlığı verilerine göre; Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nden her gün geçiş yapan 15 bin yük ve tır esas alınarak hesaplama yapıldığında; yıllık geçiş sayısı 5.5 milyonu aşıyor. Asya’dan Avrupa’ya ve Avrupa’dan Asya’ya yük taşıyan araçlardan 5 binini tırlar oluşturuyor. Bu trafiğin tümünün buraya kaydırılması ile Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nü 14 saat kullanabilen yük araçları, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden 7/24 geçiş yapabilecek. Ayrıca köprü üzerindeki raylı sistem, Edirne’den İzmit’e kadar yolcu taşıyacak.
Projede Marmaray ve İstanbul Metrosu ile entegre edilecek raylı sistemle Atatürk Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı ve yeni yapılacak 3. Havalimanı da birbirine bağlanacak. Projenin devamında 165 kilometrelik Kurtköy-Akyazı ve 88 Kilometrelik Kınalı-Odayeri otoyolları bulunuyor. Toplam uzunluğu 257 kilometrelik otoyollarda çalışmaların devam ettiği 2018 yılının sonunda tamamlanarak sisteme katılması bekleniyor.
Yavuz Sultan Selim Köprüsü'ne vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi
İstanbul Boğazı'na inşa edilen 3. köprü olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü'ne, vatandaşların ilgisi devam ediyor.
Bazı sürücülerin köprüden geçerken yavaşlamaları, bazılarının da araçlarından inerek manzarayı seyredip hatıra fotoğrafı çektirmeleri, trafik yoğunluğuna neden oldu.
Polis, araçlarından inen vatandaşları trafiği aksatmamaları konusunda uyardı.
Dünya