Down Sendromu Kromozomu üzerine yeni çalışma
Son Güncelleme: 19 TEMMUZ 2013 - TSİ 11:14
Amerika Birleşik Devletleri'nde bilim adamları, Down sendromu gibi genetik bozuklukların tedavisi yolunda önemli bir ilerleme sağladıklarını açıkladılar.
Yapılan araştırmalar ve deneyler sonucunda Down sendromuna neden olan ek kromozom laboratuvar ortamında 'devre dışı' bırakıldı.
İnsanların hücrelerinde, anne ve babadan gelen 23 çift kromozom bulunuyor. Ancak gen bozukluğuna sahip kişilerde, 21'inci kromozom kendisini eşleyerek ilave bir kromozom ortaya çıkarıyor. Böylece, bu genetik bozukluğa sahip kişilerin hücrelerinde 46 yerine 47 kromozom bulunuyor.
Nature adlı tıp dergisinde yayımlanan araştırma sonuçlarının, ileride Down sendromu ve benzer diğer genetik bozuklukların tedavisine olanak sağlayabileceği belirtiliyor.
21'inci kromozomun iki yerine üç adet bulunması, Down sendromu, öğrenme bozuklukları, erken yaşlarda ortaya çıkan Alzheimer hastalığı, kan bozuklukları ve kalp hastalıklarıyla bağlantılandırılıyor.
Tek bir genin neden olduğu bozuklukların tedavisinde, gen terapisi uygulanabiliyor. Ancak bir kromozomun tamamen 'devre dışı bırakılması', laboratuvar ortamında bile şimdiye kadar imkânsız kabul ediliyordu.
Massachusetts Üniversitesi Tıp Fakültesi'ndeki bilim adamları, teorik olarak, bunun mümkün olduğunu ortaya koydu.
Ancak araştırmacılar, elde edilen bulguların incelenmesi ve geliştirilmesinin çok uzun yıllar alacağını belirtiyorlar.
habervaktim.com