Banka kesintileri halen düzenlenmedi
Son Güncelleme: 15 AĞUSTOS 2014 - TSİ 11:11
28 Mayıs'ta yürürlüğe giren Tüketici Yasası'na rağmen, BDDK'nın ücret ve komisyona tavan getirmemesini fırsat bilen bankalar faturayı tüketiciye kesti. İlk 6 ayda ücret-komisyon ve hizmet gelirleri, 12.4 milyarla net kâr seviyesine geldi
Bu yılın ilk altı ayında, marjlardaki düşüş nedeniyle kâr azalışı yaşayan bankalar, faturayı yine tüketicilere kesti. 28 Mayıs'ta yürürlüğe giren Tüketici Kanunu'na rağmen, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) hâlâ gerekli düzenlemeleri yapmaması üzerine bankalar tüketicinin sırtına binmeye devam etti. Banların altı aylık net kârı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8.5 oranında azalarak 12.5 milyar liraya geriledi.
Türkiye'de 76 milyon tüketiciye önemli kazanımlar sağlayacak yeni Tüketici Kanunu 28 Mayıs'ta yürürlüğe girdi. Kanun kapsamında bankalar tüketiciye aidatsız kredi kartı sunmak zorunda bulunuyor. Bankaların aldığı ücret ve komisyonlara sınırlama getirilirken bileşik faiz uygulaması da rafa kalkıyor. Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, geçen hafta yaptığı açıklamada bankaların vatandaşlardan değişik isimler adı altında 60 kalemde kesinti yaptığını belirterek, "Bu yanlışın düzeltilmesi ve vatandaşların mağduriyetinin önlenmesi için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) harekete geçmelidir" dedi.
BDDK'nın oranları açıklamamasından kaynaklanan yasal boşluktan yararlanan bankalar da kesintilere devam ediyor. Palandöken, BDDK'nın yeni Tüketici Kanunu kapsamında belirlemesi gereken bankaların alacağı komisyon, aidat ve masraflara yönelik gerekli çalışmalar yaparak bir an önce kamuoyuna açıklamasını talep etti. Yeni yasa, aidatsız kartı da zorunlu kılarken, bankaların bu konuda da ayak diredikleri gözleniyor.
Sabah