19 Cemaziyelevvel 1446 | 21 Kasım 2024 Perşembe

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Hayat

Ana Sayfa Haber Hayat

Yaşlıların yüzde 50’si kalp ve damar hastası

Son Güncelleme: 2 EKİM 2013 - TSİ 14:24

Yaşlılığa erişildikçe organların direnç ve faaliyetleri zayıflamaya başlıyor. Yaşlılığın getirdiği direnç kaybına en fazla direnen sindirim sistemi ve organları olurken, yaşlıların en çok yakalandıkları hastalık kalp ve damar hastalıkları oluyor. Öte yandan kadınlar erkeklere oranla 6 ila 7 yıl daha çok yaşıyor.

Türk Geriatri Derneği, ‘Türkiye Sağlıklı Yaşlanıyor mu?’ temasıyla 1 Ekim Uluslararası Yaşlılar Günü’nde basın mensupları ile bir araya geldi. Her biri alanında uzmanlaşmış doktorların ele aldığı yaşlılık dönemindeki hastalıkların ortaya çıkışı ve bu hastalıkların önlenmesi konusunda neler yapılabileceği kamuoyuna aktarıldı. Yaşlılık döneminde en çok kalp ve damar hastalıkları, kadın hastalıkları, kas ve iskelet hastalıkları, ilaç kullanımından kaynaklanan hastalıklar, sindirim sistemi hastalıkları ve işitme kaybı hastalıkları görülüyor.

Yaşlılık döneminde ortaya çıkan hastalıklara en fazla direnç sindirim sistemi organlarında oluyor. Ancak organların işlevselliği zayıfladığı için kabız, hazımsızlık gibi rahatsızlıklar yaşlıların yüzde 50’sinde görülen bir rahatsızlık olarak karşımıza çıkıyor. Öte yandan yaşlılarda en çok görülen sağlık sorunlarının başında kalp ve damar hastalıkları oluyor. Toplantıda konuşan Prof. Dr. Ali Kutsal, ölümlerin yüzde 50’sinin kalp damar hastalıklarından meydana geldiğini, daha sağlıklı beslenme sağlanmadığı takdirde önümüzdeki on yıl içerisinde bu oranın iki katına çıkacağını bildirdi. Kadın hastalıkları yine yaşlılık döneminde sıkça görülen hastalıklar arasında yer alıyor. Ancak yine de erkekler kadınlar daha az yaşıyorlar. Yapılan araştırmalara göre kadınlar erkeklerden 6- 7 yıl daha uzun yaşıyorlar.

Fazla İlaç Kullanımı Yeni Hastalıkları Tetikliyor

Yaşlılık döneminde en önemli sorunların nedeni artan hastalıklara bağlı olarak daha fazla ilaç kullanımı oluyor. Yrd. Doç. Dr. Tolga Aydos, yaşlılıkla birlikte sayısı 8’e kadar çıkan ilaç kullanımı olduğuna dikkat çekerek, “Fazla ilaç kullanımı yeni hastalıkları tetikliyor ve bu sefer çıkan yeni hastalığa da yeni bir ilaç kullanılmaya başlıyor. Bu konuda doktorlara da büyük iş düşüyor” diyerek, gereksiz ilaç kullanımının önlenmesi gerektiğini vurguladı.

Millî Gazete