Türkiye'nin hurdaya çıkardığı belgeler Sofya'da kütüphane oldu
Son Güncelleme: 29 OCAK 2015 - TSİ 11:33
Türkiye'nin kurulduğu ilk yıllarda hurda kağıt fiyatına satılan Osmanlı belgelerinden diğer ülkelerde kütüphaneler açılıyor. Bulgaristan'daki Sofya Milli Kütüphanesi dünyanın en büyük üçüncü Osmanlı arşivini bünyesinde barındırıyor.
Sofya Milli Kütüphanesi 100 yıldan fazla bir süredir çok zengin bir Osmanlı arşivine ev sahipliği yapıyor. Burada özellikle bilim adamlarının ve Osmanlıca uzmanların hummalı çalışması sonucu, bir milyondan fazla evrak, belge ve arşivler bir yandan korunuyor, öte yandan da bu geniş okuma salonlarında okurlar da yararlanabiliyor.
Türkiye’nin kuruluşunun ilk yıllarında bazı Osmanlı arşivleri hurda kağıt fiyatına Bulgaristan’a ve başka ülkelere satılmaya çalışılmıştı. Önemli bir kısmı yok edilen veya satılan belgeler daha sonra bazı girişimler sonucu depolara alınmıştı.
Zamanında Bulgaristan'a satılan belgeler bugün Sofya'daki Kiril ve Metodiy Milli Kütüphanesi'nde muhafaza ediliyor. 1 milyonu aşkın Osmanlı belgesini barındıran bölüm; 'İstanbul Arşivi' ya da 'Sultan Arşivi' olarak adlandırılıyor.
Osmanlı Devleti'ne ait belgeler; milli kütüphanenin en eski bölümlerinden olan 1879'da açılan Şarkiyat Bölümü'nde tutuluyor.
1 milyondan fazla belgenin tasnif edildiği Mili Kütüphane'nin en eskilerinden biri Fatih Sultan Mehmet'e ait 1477-1478 tarihli ferman. Osmanlı'ya ışık tutan belgeler arasında; sultanların tuğralarını taşıyan el yazıları da dikkat çekiyor.
16. yüzyılda Karaman vilayetinin vakıf mallarını kaleme alan Arşiv Defteri de Milli Kütüphane'de korunanlardan. Fermanlardan, nüfus kayıtlarına, el yazması eserlerden, beratlara birbirinden değerli evrakları barındıran şarkiyat bölümünde belgelerin dijital ortama aktarılması için çalışmalar devam ediyor.
Dünya Bülteni