Pakistan'da enerji krizi zirveye çıktı
Son Güncelleme: 4 HAZİRAN 2012 - TSİ 11:19
Pakistan'ın bir türlü başa çıkamadığı enerji açığı sıcak havaların başlamasıyla rekor düzeye ulaştı. Pakistan Ulusal Elektrik Kurumu (PEPCO), ülkenin elektrik enerji ihtiyacının 18 bin megavat olduğunu ancak mevcut kaynaklarla 11 bin megavat elektrik ürettiklerini açıkladı.
7 bin megavatı aşan enerji açığını nedeniyle kent merkezlerinde 16-20 saat, kırsal bölgelerde 20-22 saati bulan enerji kesintileri nedeniyle hayat felç olurken protesto eylemleri ülke geneline yayılıyor. Elektrik kesintileri, Lahor, Multan, Faysalabad, Siyalkot, Ravalpindi ve Bavalpur gibi sanayi kentlerinde üretimi olumsuz etkilerken, yollara dökülen protestocular polisle çatıştı, yolları trafiğe kapatarak bazı kamu binalarını ateşe verdi.
Elektrik yetersizliği nedeniyle kentlere içme ve kullanma suyu verilemediği ve tarım alanlarında sulanamadığı bildirildi. Muhalefet partileri ve bazı sivil toplum örgütleri elektrik kesintilerinin yüz binlerce kişiyi işsiz bıraktığı ve hayatı durma noktasına getirdiği gerekçesiyle ülke genelinde büyük eyleme hazırlanıyor. Hükümete Pazar gününe kadar süre veren muhalifler, kesintilerin asgari düzeye indirilmemesi durumunda kentlerde büyük çaplı eylemler düzenleyecekleri uyarısında bulundu.
KISA VADEDE ÇÖZÜLMESİ ZOR
Pakistan, 2006 yılında karşı karşıya kaldığı enerji sorununa çözüm bulmak amacıyla son yıllarda Çin, İran, Türkmenistan ve Tacikistan ile bir dizi anlaşmalar imzaladı. Uzmanlar, bölgesel güvenlik sorunları, coğrafi olumsuzluklar, maliyetlerin yüksek olması ve finansman problemi nedeniyle bu anlaşmaların Pakistan'ın enerji sorununa kısa vadede çözüm getiremeyeceği görüşünde birleşiyor.
Milli Gazete