'Siyah buz'a dikkat
Son Güncelleme: 12 ARALIK 2013 - TSİ 11:28
Ülke genelinde soğuk ve kar yağışlı hava etkisini gösterirken, sürücüler her zaman görülemeyen şeffaf ama çok kaygan bir buz tabakası olarak tanımlanan "siyah buz"a karşı uyarılıyor. Soğuk hava, kar yağışı, fırtına ve buzlanmaya karşı vatandaşları uyaran Meteoroloji Genel Müdürlüğü, resmi internet sitesinden, soğuk kış günlerinde uyulmak üzere bazı önerilerde bulunuyor.
Vücudu sıcak tutacak giysilerin tercih edilmesinin, açık alanlarda uzun süreli kalmamaya özen gösterilmesinin istendiği "tavsiyeler" başlıklı açıklamada, kayarak düşme tehlikesine karşı vatandaşların dikkatli olması gerektiği belirtildi. Sarkan elektrik tellerinden uzak durulması ve dokunulmamasının önerildiği açıklamada, "Sıcaklığın -10 derece ve altında olduğu durumlarda mecbur değilseniz dışarı çıkmayın, seyahat etmeyin" ifadesi kullanıldı.
Özellikle sürücülerin daha dikkatli olmasının istendiği açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Aracınızda, kar lastikleri, zincir, çekme halatı gibi gerekli ekipmanların bulunduğundan emin olunuz. Trafikteyseniz özellikle de büyük araç kullanıyorsanız güvenli bir yerde beklemelisiniz. Trafik sınırlamalarına mutlaka uyunuz. Donan yağmur, donan çisenti veya sulu sepken gibi meteorolojik olaylar ve kar fırtınasından sonra temizlenen yollar ıslakmış gibi görünür, gerçekteyse, yol 'siyah buz' olarak adlandırılan ince bir buz tabakasıyla kaplanır. Siyah buz, her zaman görülemeyen şeffaf ama çok kaygan bir buz tabakasıdır. Yollar temizlendi diye gaza basmayın. Özellikle köprü ve rampalar siyah buz tuzağıdır."
Düşmemek için püf noktaları
Türkiye’nin büyük bir kesimi soğuk ve karlı havanın etkisi altında. Kar yağışı sonrası cadde ve sokaklar buz pistine döndü.
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Ahmet Özkamalı, kaygan yolda yürürken denge sağlamak için en az bir elin boş ve cepte olmaması gerektiğini, bunun dikkate alınmaması durumunda ciddi yaralanmalara, hatta ölüme yol açacak düşmelerin yaşanabileceğini kaydetti. Kaygan zeminde çocukların kucakta taşınmamasının hem anne baba, hem de çocuğun sağlığı açısından büyük önem taşıdığını dile getiren Özkamalı “İki elin dolu olması, kayma anında vücudun dengeyi sağlamasını güçleştiriyor. Bu da sert düşüşe sebep oluyor. Bu sebeple buzlu ve karlı yolda yürürken, ellerin kesinlikle cepte olmaması gerekiyor. Ayrıca böyle durumlarda kucakta kesinlikle çocuk taşınmamalı.
Millî Gazete