20 Cemaziyelevvel 1446 | 22 Kasım 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Ekonomi

Ana Sayfa Haber Ekonomi

Online alışverişte sorun teslimat süresinde

Son Güncelleme: 31 AĞUSTOS 2015 - TSİ 11:09

TÜİK’in Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması’na göre, Türkiye’de 16-74 yaş aralığındaki bireylerin yüzde 56’sı internet kullanıyor ve bunların yüzde 33,1’i, kişisel kullanım amacıyla sanal mecradan alışveriş yapıyor.

İnternet üzerinden alınan mal ve hizmet türlerine bakıldığında ilk sırayı giyim ve spor malzemeleri alıyor. Araştırmaya göre, Nisan 2014-Mayıs 2015’i kapsayan dönemde internetten alışveriş yapanların içinde giyim eşyası alanların oranı 57,4’ü buluyor.

Otobüs, uçak, tren bileti ve araç kiralama ikinci sırada

Otobüs, uçak ve tren bileti ile araç kiralama gibi seyahatle ilgili harcama yapanların oranı da yüzde 27 ile ikinci sırada yer alırken, bunu yüzde 25,5 ile ev eşyası, 22,4 ile cep telefonu ve kamera gibi elektronik eşya alanlar takip ediyor.

Online tüketicilerin yüzde 27'si sorun yaşadı

Söz konusu bir yıllık dönemde internetten alışveriş yapmayı tercih eden tüketicilerin yüzde 27'si ürünün gönderim süresinin beyan edilenden daha uzun olması, siparişi verilen ürünün bozuk çıkması veya başka bir ürünün teslim edilmesi, sipariş aşamasında web sitesinde teknik arıza çıkması, belirtilen fiyatın üzerinde tahsilat yapılması gibi sorunlar yaşadı.

En fazla karşılaşılan sorunlar, ürünün gönderim süresi ve bozuk veya sipariş verilenden farklı ürün teslimatı oldu. İnternet üzerinden yaptıkları alışverişlerde sorun yaşayanların yüzde 47'sinin siparişi gecikirken, yüzde 45,4'ü de bozuk veya farklı bir ürün teslim aldı.

Beklenmeyen işlem masrafları veya yüksek kargo ücretleriyle karşılaşanların oranı yüzde 11,4, kredi kartı bilgilerinin çalınması ve ürünün teslim edilmemesi gibi dolandırıcılık mağduru olanların oranı ise yüzde 10,8 oldu.

Alışverişte sorun yaşayanların yüzde 18,1'i ise şikayet ve tazmindeki zorluklar veya şikayet sonrası tatmin edici olmayan cevaplarla karşılaştı.

AA