Yunanistan'da ek acı reçete onaylandı
Son Güncelleme: 10 ŞUBAT 2012 - TSİ 10:48
Yunanistan siyasi parti liderleri, Yunan medyası tarafından ‘ölüm kontratı’ olarak değerlendirilen önlemler paketi üzerinde anlaştı. Yunanistan’da geçici işbirliği hükümetini destekleyen siyasi parti liderleri, ikinci kredi anlaşması karşılığı Avrupa Birliği (AB) ve Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından istenen yeni tasarruf önlemlerini kabul etti.
Troyka’nın talep ettiği 300 milyon euroluk tasarrufun ek emeklilik maaşları yerine savunma harcamalarından yapılması konusunda uzlaşma sağlandı. Ayrıca hükümet ve partiler Troyka’nın isteği doğrultusunda 2012 için hükümet harcamalarından 3 milyar euroluk kesintiye gidilmesini de kabul etti. Anlaşmanın ana hatlları belli olduktan sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Yannis Kuçukos yazılı bir açıklama ile görevinden istifa ettiğini açıkladı. Kuçukos açıklamasında, “Yunanistan’ın kreditörlerinin şantaj yolu ile kabul ettirdiği tedbirleri Yunan anayasasına aykırı buluyorum ve bu nedenle istifamı başbakana sunuyorum.” ifadesini kullandı. Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi de politika faizinin yüzde 1’de tutulmasının ardından dün düzenlenen basın toplantısında Yunan siyasi partilerinin tasarruf tedbirleri konusunda uzlaştığını teyit etti. ECB’nin elinde 45 milyar dolarlık Yunanistan tahvili bulunuyor.
Başbakan Lukas Papadimos, PASOK lideri Yorgo Papandreu, Yeni Demokrasi Partisi lideri Andonis Samaras ve Ortodoks Halk Partisi lideri Yorgo Karcaferis öncek gün başbakanlıkta 7 saat boyunca Trokya’nın kendilerinden istediği kemer sıkma paketi üzerine görüştü.
Yunanistan’ın yapması gereken reformlar 2015 yılına kadar 10 milyar euroluk tasarruf öngörüyor. Önümüzdeki ay 14.5 milyar euro itfası bulunan Yunanistan, ikinci yardımı alamazsa temerrüt riskiyle karşı karşıya bulunuyor.
Yunan basını, liderler toplantısına çok geniş yer vererek ‘Troyka ve liderler Yunan toplumu için ölüm kontratı imzaladı’, ‘hükümetin emeklilik konsunda aldığı önlemler dehşet saçıyor’ ifadelerini kullandı. Genç neslin maaşlarının büyük bir kesintiye uğrayıp 400 euroya düşmesi de Yunan basını tarafından oldukça sert bir şekilde eleştirildi.
Halkı sokağa döken önlemler
* 751 euro olan asgari ücretin yüzde 22 oranında düşürülmesi.
*25 yaş altındaki gençlerin maaşlarında yüzde 10 ek kesinti yapılacak.
*Asgari ücrette artışların üç yıl süreyle dondurulması.
*İşsizlik oranı yüzde 19’dan 10’a düşene kadar bütün maaş artışlarının dondurulması.
*Bu yıl 15 bin, 2015 yılı sonuna kadar da 150 bin kamu çalışanının işten çıkarılması.
*Sosyal güvenlik kurumu IKA’ya katkıların önce yüzde 2 oranında, 2013’te de yüzde 3 oranında düşürülmesi.
*Kamu şirketlerinin özelleştirilmesi.
*Askeri harcamalarda GSYİH’nin yüzde 0,15’i oranında kesinti yapılması.
*Kamu şirketlerine ve bankalarına eleman alımının durdurulması.
RADİKAL