Sahte diploma için geriye dönük tarama
Son Güncelleme: 9 OCAK 2016 - TSİ 09:50
Milli eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın, “Sahte diplomalı 50-60 öğretmen tespit ettik” açıklaması, “atama başvurularında adaylardan alınan belgelerin gerekli kontrollerden geçmediği” eleştirilerine neden olurken, piyasada daha fazla sahte öğretmenin bulunma ihtimali de velileri endişelendirdi.
MEB’in, geriye dönük olarak kendi sisteminde kayıtlı tüm öğretmenleri YÖK’ün hazırladığı diploma erişim sistemi üzerinden kontrolden geçireceği öğrenildi. Üniversitelerden mezun olanlara ait verilerin toplandığı bir veri tabanı olan mezun doğrulama ve sorgulama sistemi şöyle çalışıyor:
Üniversiteler, mezun olan öğrencilerinin diplomalarında yazılı olan tüm bilgileri sisteme giriyor.
E-devlet kapısından T.C kimlik numarası ve şifresi ile giriş yapan kişi, YÖK adı altında yer alan bölümde, “Yükseköğretim Mezun Belgesi Sorgulama” kısmına giriş yaparak, kendi mezuniyet bilgilerini içeren belgeyi bastırıyor ve bu belgeyi ilgili kurum veya özel şirkete veriyor. Diploma ile ibraz edilecek bu belge ile diplomanın doğrulanması sağlanıyor.
Mezun belgesinin sağ üst köşesinde bulunan barkod üzerinde kişiye özel bir numara bulunuyor. Mezun öğrenci, sistemden aldığı barkodlu belgeyi veya barkod numarasını isteyen kişi veya kurum ile paylaşarak diplomasının doğrulatılmasını sağlıyor.
Mezunların bilgilerinde bir hata ya da eksiklik olması durumunda sistem üzerinden hata bildirimi yapılıyor. Bu hata veya eksiklik bildirimleri üniversitelerce yapılacak kontroller sonrasında düzeltilerek sisteme aktarılıyor.
Sistem e-devlet kapısı koruması altında bulunuyor. Mezun bilgileri sadece üniversitelerce yüklenebiliyor. Verilerin doğruluğundan ve güncellenmesinden üniversiteler sorumlu.
6.5 milyon diploma var
8 Ocak 2015 itibarıyla üniversiteler tarafından 6 milyon 333 bin 611 mezunun diploma bilgisi sisteme kaydedildi. 2010 sonrası mezunu 3 milyon 946 bin 805’diploma da sistemde.
Milliyet