20 Cemaziyelevvel 1446 | 22 Kasım 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Ekonomi

Ana Sayfa Haber Ekonomi

G20’de 2 trilyon dolarlık kurtarma planı pazarlığı

Son Güncelleme: 27 ŞUBAT 2012 - TSİ 10:13

Dünyanın en büyük 20 ekonomisinin maliye bakanları ve merkez bankası başkanlarının Meksika’nın başkenti Mexico City’de buluştukları G20 zirvesi, Yunanistan başta olmak üzere Euro krizinin çözümü için Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) kaynaklarının artırılması tartışmalarıyla başlarken dün de nisan ayında hazır hale gelmesi beklenen 2 trilyon dolarlık ikinci kurtarma paketi ile ilgili izlenecek yol haritası görüşüldü.
2008 krizinin ardından hazırlanan 1 trilyon dolarlık kurtarma paketinden bu yana uluslararası ekonomik dengelerin yerine oturması adına atılan en büyük adım olan 2 trilyon dolarlık ikinci kurtarma paketi ile ilgili detaylar G20 temsilcilerinin tekrar bir araya geleceği nisan ayına kadar hazır olacak.
Almanya, 2 trilyon dolarlık kurtarma paketinin Euro Bölgesi’nde yaşanan kriz ile ilgili atılacak adımları güçlendireceğini söylerken, tüm G20 ülkeleri global ekonominin tekrar rayına oturabilmesi için özellikle IMF bütçesinin artırılmasının gerekli olduğu görüşü öne çıktı. Ancak, her ne kadar küresel pazarda yaşanan çalkantının önüne geçebilmek için nakit gereksiniminin olduğu konusundaki tartışmalar son bulsa da G20 ülkeleri henüz IMF’nin 358 milyar dolarlık bütçesinin 500-600 milyar dolara çıkarılması ile ilgili kesin bir sinyal vermedi.
Koruma kalkanı martta 
Avrupa liderlerinin bu hafta Yunanistan, İtalya ve İspanya gibi ülkeler için mart ayında uygulamaya konulması beklenen koruma kalkanı için bir araya geleceğini vurgulayan Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, şunları anlattı: “AB liderlerinin üstlerine düşen görevleri yerine getirerek bu kalkanı mart ayı içerisinde oluşturacaklarına kesin gözüyle bakıyorum. Ancak mart ayının 1 Mart’tan 31 Mart’a kadar sürdüğünü hatırlatmakta fayda var. Bu süre içerisinde tasarı tekrar tekrar gözden geçirilecektir. Gelişmelerin ışığında Avrupa’nın kurduğu mali yardım mekanizmasının yeterli olup olmadığı gene mart ayında belli olacak.”
HÜRRİYET