19 Cemaziyelevvel 1446 | 21 Kasım 2024 Perşembe

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Güncel

Ana Sayfa Haber Güncel

Endonezya ve Uzak Doğu halkları

Son Güncelleme: 4 ŞUBAT 2012 - TSİ 17:25

İlim, fikir ve gönül önderi merhum Mahmud Esad Coşan Hocaefendi’nin Endonezya ve Uzak Doğu halklarıyla ilgili makalelerinde ve sohbetlerinde dile getirdiği hususları derleyerek istifadenize sunuyoruz:

 

ÇOK İHMAL ETTİĞİMİZ BİR BAŞKA DÜNYA

Kadın ve Aile Dergisi, Aralık 1997

Aydınımız ve halkımız fena halde şartlanmış; dünyada sadece Avrupa ülkeleri ve Amerika varmış gibi davranıyor, elini uzatsa erişeceği büyük imkânları görmüyor, muazzam fırsatları kaçırıyor, müthiş zararlara uğruyor, “ille de Batı” diye ısrar ediyor, anlaşılmaz bir inatla kendine ve mâzisine, çevresine ve Uzak Doğu’ya gözlerini kapatıyor. Halbuki Haçlı ruhlu Batı bizi sevmiyor, istemiyor, kötülüğümüz için çalışıyor, ülkemizi bölüp parçalamaya, bölge bölge paylaşmaya uğraşıyor; Orta ve Uzak Doğu halkları ise bize hayran, bizi seviyor ve sayıyor, bir kurtarıcı gibi görüyor, kucaklamaya, iş birliği yapmaya razı ve hazır; çok büyük bir âlem, geniş ve bakir topraklar, çok kalabalık ülkeler, çok müsait bir pazar, çok ümit verici imkânlar, çok parlak bir istikbal...

Lütfen bu yazımız üzerinde iyice düşünün, sözümüze kulak verin, davetimize icabet edin, bizimle ilgi kurun, tavsiyelerimize mümkünse içtenlik ve titizlikle uyun!

Şu sırada Endonezya’da bulunuyorum, 200 milyonluk dev bir ülke, 13.500 adadan müteşekkil çok renkli, çok cazip, çok ilginç, çok önemli, çok sevimli bir mıntıka. Sadece Java adasının nüfusu Türkiye kadar, denizleriyle beraber Avustralya’nın 2,5 katı büyüklükte, % 90-95’i Müslüman, samimi, sokulgan, temiz ama fakir bir toplum, hızla kalkınıyor. Jakarta şehri çok muhteşem binalara sahip, diğer gezilecek adaları ve şehirleri henüz görmedim; kitaplardan, tanıtma broşürlerinden tanımaya, öğrenmeye çalışıyorum. İlk izlenimlerim çok olumlu, buraları çok sevdim ve bu ülkeyi çok önemli bir ülke olarak algıladım.

Lütfen, kardeşlerim de bu ülke ile ilgilenmeye başlasınlar! Gençlerimizden bir kısmı, tahsillerini burada yapmak üzere hazırlıklara başlasınlar, burada okusunlar ki buranın dilini, tarihini, medeniyetini, zevkini yakından tanımış olsunlar. İş adamı kardeşlerimin burada iş kurma girişimlerine başlamalarını dilerim. 

TAMAMI: http://www.iskenderpasa.com/D3D84E5D-0F18-4AD6-BBC4-1820CD160174.aspx  

 

YENİ, GENİŞ VE PARLAK UFUKLAR…

İslam Dergisi Başmakaleleri - Ocak 1997

Dünya Müslümanlarının nüfus yönünden ağırlık merkezi Güneydoğu Asya... Buralarda Endonezya, Malezya, Bangladeş gibi kalabalık Müslüman ülkeler yer alıyor. Kuzeylerinde Çin gibi çok önemli ve çok büyük bir devlet var. Pasifik Okyanusu’nda Amerika ile ilişkili bulunuyorlar. Güneyde ise Avustralya, Yeni Zelanda yer alıyor. Herkes buralarda kendi millî menfaati için ciddi ciddi planlar yapıp harıl harıl çalışıyor. Görünen şu ki:

Avustralya vatandaşı olan kardeşlerimiz, kendilerini dil, din, iman, ülkü, meslek, bilgi ve görgü yönünden çok iyi ve kuvvetli yetiştirmeli ve bölgede ne gibi hizmetler yapabileceklerini şimdilerden düşünmeli, çocuklarını ona göre yetiştirmeli ve görevlendirmeli!

Bir saniyeyi bile boşa harcamak doğru değil. Çok akıllı, basiretli, dikkatli, gayretli olmak lâzım, yapılacak çok işler var buralarda...

Kardeşlerimiz, bana kalırsa, çevre ülkelerle yakından ilgilenmeli, onların dillerini öğrenmeli; kültürlerini, tarihlerini, coğrafyalarını, iktisatlarını, zihniyetlerini, ahlâklarını iyice tanımalı. Bakalım bunların dilleri nasılmış, dinleri, inançları ne imiş; amaçları, niyetleri ne; nasıl yetişiyorlar, ne yapmak istiyorlar; onlar arasında bizim ilişki kurabileceğimiz kimler var; kimlerle dostluk kurup, ticaret yapıp, iş birliği geliştirebiliriz vs. gibi sorular sorup girişimler yapmalı.

Böylece Müslümanlar olarak çok şeyler öğrenip, çok maddî, mânevî kârlar ve faydalar sağlar, çok ilerilere gider, çok yükseklere yükselebilir, Cenâb-ı Hakk’ın rızasını kazanıp iki cihanda aziz ve bahtiyar olabiliriz.

Âcizâne, Güneydoğu Asya ve Avustralya yöresini çok önemli görüyor; istikbal için buralarda çok hayırlı hizmetler yapılabileceğini, yöredeki ve Türkiye’deki azimli ve gayretli kardeşlerime önemle ihtar etmeyi, ciddi bir vazife telakki ediyorum.

TAMAMI: http://www.iskenderpasa.com/F0F98B2E-4380-40C7-A8A1-283E12F4186C.aspx

 

HESAP GÜNÜNDE SORGU

Avustralya sohbeti - 11 Aralık 1998

Arkadaşlarımızdan birkaçı Jakarta'ya gittiler. Yâni Endonezya'ya, Avustralya'nın kuzeyinde en büyük İslâmî ülke... Oradan, elhamdü lillâh, telefon haberleri geldi, çok güzel haberler... "Bir hayır var, bir bereket var. İşlerimizde bir himmet var, bir tatlı gelişme var, çok teveccühlü..." diyor.

Dünyanın üstünde bir sürü fakir Müslüman var. Yurt içinde, yurt dışında, çevremizde, Balkanlar'da, Kafkasya'da, Bosna'da, Hersek'te, Afrikada, Filipinlerde... Zaten bu Güneydoğu Asya'yı ve Okyanusya'yı bizim Türkiye'deki kardeşlerimiz çok az biliyor. Maalesef, varsa yoksa batı demişler, bir şeyden haberleri yok...

Hâlbuki burada bir büyük âlem var, büyük nüfus var. Müslümanların en kalabalık olduğu bölge buraları.. Buralarda başka ülkeler harıl harıl çalışıyorlar. Endonezya'da ikiyüz kişiye bir misyoner düşüyormuş. Ne kadar korkunç bir hızlı çalışma... Ne kadar kuvvetle yüklenmişler. "Ordaki insanları, köylüleri, cahilleri, acaba İslâm'ı öğrenmeden kendi dinimize çekebilir miyiz?" diye çalışmak için ne kadar gayret gösteriyorlar.

TAMAMI: http://www.iskenderpasa.com/1BBA2EE0-F1CA-46A2-B12C-32E631D688AE.aspx

 

DİNİMİZİN GÜZELLİĞİ

Avustralya sohbeti - 30 Temmuz 1999

Avustralya yeni bir kıta, iki asırlık bir tarihi var. Geçenlerde 2. yüzyılını kutladılar burada.

Ama her sokakta bir dînî yapı görebiliyorsunuz, bir kilise görebiliyorsunuz, bir hastane görebiliyorsunuz, kilise okulu görebiliyorsunuz. Bir dînî heykel görebiliyorsunuz, bir dînî işaret görebiliyorsunuz. Ve bu adamlar dinlerini hâlâ tutuyorlar ve meselâ, Endonezya'yı hristiyan yapmak için harıl harıl çalışıyorlar. İki-üç kişiye bir misyoner düşecek kadar misyoner gönderiyorlar.

Endonezya'ya gittim, baktım, üniversiteleri hep hıristiyanlar kurmuş. Okuyan çocuklar onların terbiyesi ile yetişecek, onların dünya görüşünü alacak, onlara çalışacak diye harıl harıl çalışıyorlar.

TAMAMI: http://www.iskenderpasa.com/9FADE223-2FC9-4032-AF44-2D059A134A66.aspx

 

DIŞ POLİTİKAMIZDA YENİ UFUKLAR

İlim ve Sanat Dergisi Başmakaleleri - 1988

Güneydoğu Asya’da, Tayland (Sıyam), Malezya, Endonezya, Filipinler... Nice Müslümanlar var ki bizi biliyor, seviyor ve sayıyorlar, ama bizim onlardan haberimiz yok. Niçin oralara uzanmamışız, yayılmamışız? Geçen asırda Avrupa’nın küçük devletleri emperyalist amaçlarla bölgede cirit atar, şahâne güzellikteki adaları, uçsuz bucaksız geniş ülkeleri ve tarifsiz zenginlikleri sömürürken bizim yarı ve geri Tanzimat aydınlarımız maalesef sadece birbirleriyle uğraşmış, dıştan destek alarak devlete baş kaldırmış, azınlıklarla birleşip yıkıcı faaliyetlere girişmiş, milletimizin asıl tarihine, yüce dinine, temiz örfüne hücum ederek oyalanmışlar.

Halbuki nüfus, itibar, bilim ve üretim seviyemiz, kültürel ve teknolojik pozisyon ve kadromuz, kendi milli menfaatlerimize çok daha uygun alternatifler bulmaya elverişli ve yeterlidir. Hâlâ büyük atılım fırsatlarına, dışa açılma imkânlarına sahip bulunuyoruz.

TAMAMI: http://www.iskenderpasa.com/60A3F261-3AD6-49F2-94DB-C1E752A75BCF.aspx