20 Cemaziyelevvel 1446 | 22 Kasım 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Güncel

Ana Sayfa Haber Güncel

Gül: Simge değil önemli olan paranın değeri

Son Güncelleme: 3 MART 2012 - TSİ 11:19

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türk Lirası yeni simgesiyle ilgili yaptığı açıklamada,  “Nihayet hepsi bir taraftan birbirine benzeyecektir muhakkak. Önemli olan tabiki esas paranın değerinin piyasada değerli olması. Herkesin parasının geçerli olduğu bir ortamda Türk parasının değerli olması. Ekonomi politikaları o açıdan önemli. Öyle veya da böyle bu sembolize edilir. O çok önemli değil. Hayırlı olsun” dedi.  
 
TL’nin yeni simgesinin yurtdışı piyasalarda da tanınması gerektiğine işaret eden Ekonomi Bakan Zafer Çağlayan ise “Uluslararası piyasalarda tanınıp yaygınlaşmasında dış ticaretin büyük payı olur. Dış ticaret işlemlerinde TL’nin kullanımı 2011’de 11 milyar 16 milyon dolar oldu. 2011 yılında 186 ülke ve gümrük bölgesine TL ile ihracat gerçekleştirildi” dedi.
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, TL’nin yeni simgesi ile dünyada tanınmasında en büyük desteği dış ticaretin sağlayacağını belirterek, “2002 yılında dış ticaret işlemlerinde TL’nin kullanımı sadece 516.6 milyon dolar iken, 2011’de 21.3 kat artışla 11 milyar 16 milyon dolar oldu. 2002’de dış ticarette TL’nin kullanımı yüzde 0.6 iken, 2011 yılında bu oran yüzde 3 seviyesine yükseldi. 2011 yılında 186 ülke ve gümrük bölgesine TL ile ihracat gerçekleştirildi. 2011’de ihracatın yüzde 2.5’i TL cinsinden yapıldı. Ancak bazı ülkelere yapılan ihracatta TL ile işlemleri daha yüksek oranlarda kullanıldı” dedi. 
 
Yerel parayla ticaret anlaşmaları desteklenecek

Bakan Çağlayan, dış ticaret işlemlerinde kullanımının giderek artması TL’nin dünyadaki tanınırlığını perçinleyerek, yeni simgesine algıyı güçlendireceğini belirterek, şöyle konuştu: “Çin, Türkmenistan, Rusya ve İran’la gerçekleştirilen ‘yerel parayla ticaret anlaşmaları’ ile TL’nin hem dünyada tanınırlığı artacak, hem de TL daha fazla dış ticaret işlemlerinde kullanılacak. İstanbul’un Finans Merkezi yapılması da TL’nin itibarının daha da artmasına destek verecek, TL bu sayede yeni logosu ile dünya ticaretindeki yerini alacaktır.”
Hürriyet