23 Cemaziyelevvel 1446 | 25 Kasım 2024 Pazartesi

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Ekonomi

Ana Sayfa Haber Ekonomi

Cari açıkta 'kömür' endişesi

Son Güncelleme: 11 OCAK 2013 - TSİ 11:51

Amerika'da keşfedilen kaya gazı, global pazarda kömür fiyatlarını düşürdü. Kömürden elektrik üreten santral projesi sayısıyla dünya 4'üncüsü olan Türkiye için bu durumun 'kömür ithalatında ciddi bir artış' yaratmasından endişe ediliyor.
Global pazarda kömür fiyatlarındaki düşüşün, Türkiye'nin kömür ithalatını artırmasından endişe ediliyor. Türkiye bugün kömürden elektrik üreten santral projesi sayısıyla dünya 4'ncüsü konumunda. ABD'de kaya gazı üretimindeki artış kömür fiyatlarını düşürdü. Küresel ısınmanın önüne geçme taahhüdünde bulunan Avrupa Birliği (AB) bile bu gelişmeyle kömür tüketimini artırdı. ABD'nin kullanmadığı kömürleri ihracata yönlendirmesiyle Avrupalı çoğu ülke kömür ithalatçısı olmaya başladı. AB'nin kömür kullanımını artırması, iklim değişikliği sorununu da rafa kaldırmış gibi görünüyor. Türkiye'nin de AB'deki süreçten etkilenerek kömür ithalatını artırabileceğini belirten Bölgesel Çevre Merkezi (REC) Türkiye Direktör Yardımcısı Kerem Okumuş, "Uluslararası piyasada kömür fiyatlarının düşmesi, Türkiye'de kömürle enerji üreten bazı santralleri ithal kömüre yöneltmesi uzak bir ihtimal değil. Bu da Türkiye'nin enerji ithalatını dolayısıyla cari açığı artırır" diye konuştu. 
Türkiye kömür santrali projesinde 4. ülke
(WRI-Dünya Kaynakları Enstitüsü) raporuna göre, devlet destekli şirketler, yeni kömür santrali projelerinde önemli bir rol oynuyor. Bu ülkeler arasında Çin, Endonezya, Vietnam, Güney Afrika, Çek Cumhuriyeti ve Türkiye de gösteriliyor. Türkiye, üzerinde çalışılan 49 kömürlü santral projesi ile raporda 4'üncü sırada yer alıyor. Listenin birinci sırasında 558 bin Mw ile Çin yer alırken, Çin'i, 520 bin MW ile Hindistan, 48 bin MW ile Rusya ve 37 bin MW Türkiye takip ediyor. ABD ise 20 bin MW ile listenin 7. sırasında.
Türkiye'nin büyüme hızından daha çok oranda karbon emisyonunu azaltması gerektiğini söyleyen Okumuş, ABD'nin kaya gazına yönelmesiyle enerjideki dengelerin de değişeceğini ifade etti. İklim değişikliği anlamında başta AB'de olmak üzere müthiş bir ironi olduğunu belirten Okumuş, "Arktik Bölge'de eriyen buzullar yeni arama sahaları ortaya çıkarıyor. Buralar ciddi doğalgaz ve petrol rezervleri barındırıyorlar. Kaya gazı ve Kanada'daki kumul, katranı ve petrol kullanımı küresel enerji dengelerinde ciddi bir oynamaya neden oldu. Danimarka, Rusya, ABD, Norveç ve İsveç arasında ciddi bir savaş var" dedi.