Denklikte değişiklik
Son Güncelleme: 14 ŞUBAT 2015 - TSİ 10:10
Yükseköğretim Kurulu ile Üniversitelerarası Kurul Başkanlığınca (ÜAK) ilk kez belirlenen usul ve esaslara göre, yurt dışında doktora, sanatta yeterlilik, doçentlik ve profesörlük unvanlarını alan kişiler, denklik alabilmek için Türkiye’de bu unvanlara sahip olanlardan istenen asgari şartları yerine getirecek
Pasaportlar İncelenecek
Ayrıca yurtdışında profesörlük veya doçentlik unvanını almış olanların, yurtdışında YÖK tarafından kabul edilen, öğretim ve araştırma kurumlarında, kesintisiz olarak en az 2 yıl bu unvan ve yetkiyle çalışmış olması gerekecek. Bu kapsamda, artık yükseköğretim kurumu niteliğinde olmayan, araştırma merkezi ve benzeri kurumlardaki çalışmalar kabul edilmeyecek. Denkliği talep edilen doktora veya sanatta yeterlik öğrenimi ya da doçentlik ve profesörlük unvanıyla yapılan çalışma sürelerinde kullanılan pasaportların, asıllarının veya giriş çıkış tarihlerini ve işlem gören sayfalarını kapsayan, okunaklı, Türk dış temsilcilikleri veya noterce onaylanmış suretinin başvuru dosyasıyla birlikte sunulması gerecek. Böylece, kişilerin çalışma sürelerinde, yurtdışındaki ülkeye giriş çıkış tarihleri ve süreleri de kontrol edilecek.
Denklikte Teyit Dönemi
ÜAK bünyesinde bu alanda yürütülen denklik çalışmalarında alınan belgelerle ilgili bugüne kadar bir teyit işlemi yapılmazken, yeni düzenlemede, yurtdışından alınan akademik belgelerin yurtdışındaki kurumlardan verilip verilmediği de yazışma yoluyla teyit edilecek. Böylece sahteciliğin önüne geçilmeye çalışılacak. Bu esasların yürürlüğe girdiği 15 Ocak’tan önce denklik işlemleri için ÜAK’a başvurmuş olanlar hakkında bu düzenleme ile getirilen ek kriterler uygulanmayacak.
Doçentlik sınavı başvuruları elektronik ortamdan yapılacak
Öte yandan, Yükseköğretim Kurulu (YÖK), doçentlik sınavı başvurularının elektronik ortamdan alınacağını açıkladı.
YÖK'den yapılan açıklamada, YÖK tarafından kabul edilen yeni yönetmelikle, gerekli altyapı oluşturulduktan sonra bütün adayların doçentlik sınav başvurularının eserlerle birlikte elektronik ortamdan yapacağı vurgulanarak, "Adaylar eserlerini başvuru sırasında elektronik ortamda sisteme yükleyecek, eserler jüri üyelerine elektronik ortamda gönderilecek, elektronik imzası olan öğretim üyeleri jüri raporlarını elektronik imza ile onaylayacaklardır. Böylece eser değerlendirme süreçlerinde hızlılık sağlanacak, postalama işlemleri ve maliyetleri ortadan kalkacaktır.
Oluşturulan jürinin asıl ve yedek üyelerine, mensubu bulundukları üniversite rektörlüğü aracılığı ile bildirim yapılarak, tüm jüri üyelerinin raporları Üniversitelerarası Kurula ulaşıncaya kadar üyelerin isimleri ve raporları adaya bildirilmeyecek"denildi.
Millî Gazete