900. vefat yılında Gazzâlî sempozyumu başlıyor
Son Güncelleme: 7 EKİM 2011 - TSİ 10:17
900. vefat yılında Gazzâlî sempozyumu, 7-9 Ekim 2011 Cuma, Cumartesi ve Pazar günleri Üsküdar Bağlarbaşı Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek
Vefatının 900. yılında İstanbul'da Gazzâlî sempozyumu düzenleniyor.
Üç gün sürecek sempozyuma yurt içi ve yurt dışından 50 akademisyen konuşmacı olarak katılacak.
Ümraniye Belediyesi, Marmara İlahiyat Fakültesi ve İslami Araştırmalar Vakfı'nın ortaklaşa düzenleyeceği '900. Vefat Yılında Gazzâlî' isimli sempozyum, 7 Ekimde başlıyor.
Belediye, Marmara İlahiyat Fakültesi ve İslami Araştırmalar Vakfı ile ortaklaşa düzenleyeceği bir sempozyumla büyük İslam düşünürü Gazzâlî'yi vefatının 900. yılında anacak. 3 gün sürecek sempozyuma Türkiye'den 36, dünyanın çeşitli ülkelerinden ise 14 akademisyen konuşmacı olarak katılacak.
GAZZÂLÎ TÜM YÖNLERİYLE TARTIŞILACAK
Toplantıda genel anlamda Gazzâlî'nin biyografisi, entelektüel kimliği, yaşadığı dönemin ilmî, siyasi ve kültürel açıdan değerlendirilmesi; onun tefsîr, hadîs, kelâm, fıkıh, fıkıh usûlü, tasavvuf, felsefe, mantık ve ahlâk gibi disiplinlere olan katkıları; eserlerinin otantikliği, içeriği ve özgünlüğü; kendisine yöneltilen geleneksel ve çağdaş tepkiler; düşünce sisteminin etkileri ve günümüze yansımaları ele alınacak.
50 AKADEMİK TEBLİĞ SUNULACAK
Sempozyuma tebliğle katılmak isteyen bilim adamlarının iştirakini sağlamak üzere sempozyum konusu ve alt başlıkları internette ilân edilerek talepler toplandı ve fakültede tespit edilen bilim kurulunca 600'ün üzerinde tebliğ teklifi değerlendirilip içlerinden bir konu bütünlüğü oluşturacak şekilde 50 tebliğ seçildi ve bu tebliğleri hazırlayacak ilim adamlarıyla gerekli yazışmalar yapılarak konuşmacı listesi oluşturuldu.
GAZZÂLÎ KİMDİR?
Selçuklu coğrafyasının önemli merkezlerinden Tûs'ta 450 (m. 1058) yılında dünyaya gelen Ebû Hâmid Muhammed el-Gazzâlî, İslâm ilim ve düşünce geleneğine çok yönlü ilgisi ve entelektüel birikimi ile ciddî katkılarda bulunan bir âlimdir. Çeşitli merkezlerde ilmî faaliyetlerde bulunduktan sonra memleketi Tûs'ta 505 (m. 1111) yılında vefât eden Gazzâlî, ardında pek çok eser ve güncelliğini hâlâ muhafaza eden büyük bir ilmî miras bıraktı.
Dinî düşünce ile felsefe arasında irtibat kurması ve bu iki düşünceyi de tahlil ve tenkide tâbi tutması; kelâmın felsefeyle buluşması sürecinde öncü rol oynaması; fıkıh usûlündeki çalışmalarıyla dinî ilimleri ilke düzeyinde sistematik bir yapıya kavuşturması; metodoloji sorununu mantıkla, ahlâk sorununu ise tasavvufla çözmeye çalışması ve İslâm toplumunda dindarlık algısının belirleyici bir unsuru olması bakımından Gazzâlî, ilim ve düşünce tarihimizde nev-i şahsına münhasır bir mütefekkirdir. Çok yönlülüğü ve fikrî derinliğinden ötürü Gazzâlî yüzyılımızda İslâm dünyası ve Batı'da çeşitli açılardan farklı düzeylerde pek çok akademik çalışmaya konu olmaktadır.
Dünya Bülteni / Haber Merkezi