Sermaye borcu olmayan, kasadan para çekebilecek
Son Güncelleme: 16 HAZİRAN 2012 - TSİ 10:32
Ticaret hayatını sil baştan yenileyecek yeni TTK'da geri adım atıldı. Kanunun kolonu olarak tanımlanan "ortaklar cari hesabı"nı değiştireceklerini söyleyen Gümrük Bakanı Yazıcı, "Şirket ortağı ödemesi gereken sermaye borcu yoksa şirketten borç alabilecek" dedi.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı yeni Türk Ticaret Kanunu'nda (TTK) geri adım sinyali verdi. Yazıcı, daha önce defalarca kanunun direği olduğunu söylediği ve kanunu yazan Prof. Ünal Tekinalp'in "yasanın kolonu" olarak tanımladığı "ortaklar cari hesabından borçlanmayı yasaklayan" maddede değişiklik yapılacağını söyledi.
Gerekçe: Durgunluk olur
Yasaklamanın ticari hayatın dinamizmini engelleyeceği endişesi yarattığını ve bu konuyu uzun süre tartıştıklarını ifade eden Yazıcı, "Şirket ortağı şirkete ödemesi gereken bir sermaye borcu yoksa bu şirketten borç alabilir. Düzenlemeyi bu şekle dönüştürdük. Uygulama yasalaşırsa bu şekilde devam edecek" dedi. Bir grup gazetecinin TTK'yla ilgili sorularını yanıtlayan Bakan Yazıcı, kanunun şirket ortağının borç almasını yasakladığını, bu düzenlemenin ticari hayatın gerçekliğiyle bağdaşmayacağı şeklinde itirazların bulunduğunu hatırlattı. Yazıcı, şöyle konuştu: "Düşünün şimdi hep örnek verdiğimiz yerler İstanbul'da Mahmutpaşa, Kapalıçarşı. Adamın gelire ihtiyacı var. Gider komşusuna, '10 bin TL ver, 20 bin TL ver' der. Nereden ödeyecek bu borcu? Şirketin kasasını açacak oradan verecek, götürüp getirecek filan. Ticari hayatın bir dinamizmi var, bunu engeller. Bunu tartıştık uzun süre. Bu yasaklama ekonomik hayatı da durgunluğa sevk edebilir. Dolayısıyla böyle bir ölçü getirdik. Uygulama yasalaşırsa bu şekilde devam edecek."
Rötuş yıl içine kalabilir
Yazıcı, yapılacak 55 maddelik değişikliklerin yetişmemesi durumunda da kanunun yürürlüğe gireceğini belirterek, "Kanunun ilk maddesinin yürürlük tarihini 1 Temmuz 2012 olarak belirledi. Dolayısıyla bunu tartışmak anlamlı değil. Yapılacak değişiklikler yetişir, yetişmezse de kanun yürülüğe girer, değişiklikler sene içinde yapılır. Değişiklikler yapılmazsa ekonomik hayatın aktörlerinden hiç kimse sıkıntıya girmez" dedi. Yazıcı, başta internet sitesi kurmak ve bağımsız denetime ilişkin hükümler olmak üzere değişimi gündemde olan önemli maddelerin 1 Temmuz 2013 veya 1 Ocak 2014'te yürürlüğe gireceğini hatırlatarak, "Dolayısıyla, hiç kimsenin kaygıya yapılmasına gerek olmadığı kanısındayım" şeklinde konuştu.
Sabah