20 Cemaziyelevvel 1446 | 22 Kasım 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Dünya

Ana Sayfa Haber Dünya

'Atina'ya cami yapılma zamanı'

Son Güncelleme: 7 ŞUBAT 2015 - TSİ 10:50

Yunanistan iktidar partisi Syriza İskeçe Milletvekili Hüseyin Zeybek, "Artık Atina'ya cami yapılma zamanı gelmiş ve geçmiş bile. Hatta birden fazla cami yapılması lazım" dedi

Batı Trakya Türk Azınlığına mensup Zeybek, üçüncü kez milletvekili seçildiğini anımsatarak, Yunan halkının Syriza'dan büyük beklentileri olduğunu söyledi.

Batı Trakya'nın birçok sorunu olduğunu anlatan Zeybek, Türk azınlığın eğitim sorununa dikkati çekti.

Zeybek, azınlık eğitiminin çift dilde yapıldığını belirterek, "Bu eğitim metoduyla ne Yunanca ne de Türkçe doğru düzgün öğretiliyor. Bir önceki iktidarların amacı buydu. Azınlık okullarının kalitesini düşürüp azınlık çocukları Yunan okullarına yönlendirmek ve sonuçta azınlık okullarını kapatmak. Okulların büyük bir kısmını kapattılar zaten. Biz eğitim sisteminin yeniden yapılandırılması gerektiğini düşünüyoruz. Tabi bunu da yaparken azınlıkla diyalog içinde yapılması gerekiyor" dedi.

"Yunan devletinin tayin ettiği müftüyü tanımıyoruz"

Batı Trakya'da müftülük sorunu olduğunun da altını çizen Zeybek, "Bu konuda devlet azınlıkla tartışmadı. İyi niyet göstermedi ve yıllardır bu müftülük sorunu çözüm bekliyor. Tabii halk çözümünü yapmış. Halkın seçilmiş müftüsü var, devletin de tayinli müftüsü. Devlet, işini tayin edilmişle, halk da seçilmişle yapıyor. Devletin seçilmişleri tanıması bizi bir noktada tatmin eder. Ama biz seçim istiyoruz. Mesela müftü kaç yıllığına seçiliyor. Müftü tayin ediliyor ve ölene kadar devam ediyor. Bunu belirli bir kalıba koymak lazım. Bu noktada değişik formüller bulunabilir" diye konuştu.

"Biz tayin edilmiş müftüyü tanımıyoruz. İskeçe'deki camilerin çoğu seçilmiş müftüye ait. Halk tercihini yapmış zaten. Devletin yapması gereken şey halkın bu tercihine saygı göstermesi. Syriza'nın da bu konuyla uğraşması lazım. Biz de bu konunun takipçisi olacağız. Aslında bu sorunlar çok karmaşık sorunlar değil. Her zaman bizim hakkımızda, bize danışılmadan karar aldılar."

Vakıf malları sorunu

Batı Trakya'daki vakıf sorununa da dikkati çeken Zeybek, atalarının kendilerine armağan ettiği vakıf mallarını kullanamadıklarını söyledi.

Vakıf mallarını devletin atadığı insanların yönettiğini anlatan Zeybek, "Biz burada yalınlık ve demokrasi istiyoruz. Bizim seçtiğimiz insanların vakıf mallarını yönetmesini istiyoruz ve bunların da kendi halkımız yararına kullanılmasını istiyoruz. Bir başka sorun da milli kimlik sorunu. Biliyorsunuz, Avrupa Birliği mahkemesinde Türk birliği davası var. Mahkeme olumlu karar vermesine rağmen Yunanistan bu kararı uygulamadı. Biz bu konuların takipçisi olacağız. Zannetmeyin ki bizim vakıf mallarımız İstanbul'daki azınlığın vakıf mallarıyla eşdeğer. Kıyaslanamayacak kadar az. Çözüm için siyasi irade ve iyi niyet olması lazım. Biz bu iyi niyeti daha önce görmedik" ifadelerini kullandı.

"Atina'da cami olmaması çok üzücü"

Atina'da hala cami olmamasının çok üzücü olduğunu dile getiren Zeybek, şöyle devam etti:

"2004 yılında olimpiyat oyunlarına ev sahipliği yapmış bir ülkede cami bulunmaması çok üzücü. Atina'da yaklaşık 700 bin Müslüman yaşıyor ve bu kişiler ibadetlerini pek sağlıklı olmayan ortamlarda, bodrum katlarında yerine getiriyor."

Millî Gazete