'Pamuk, stratejik ürün ilan edilmeli'
Son Güncelleme: 19 OCAK 2012 - TSİ 14:22
Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Sabri Ünlütürk, tekstil ve konfeksiyon sektöründe 2023 yılı hedeflerinin yakalanabilmesi için ihtiyaç duyulan 2,5 milyon ton pamuğun en az yarısının yurt içinde karşılanmasının şart olduğunu, bunun için de pamuğun bir sanayi hammaddesi olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Ünlütürk, sektörün tüm bileşenlerinin bir araya geldiği konferansta pamukta ithalat bağımlılığının azaltılması, tedarik güvenliği ve sürekliliği konularının ön plana çıktığını ifade etti.
Türkiye'nin pamuk üretiminde ciddi azalışların söz konusu olduğunu, çok yakın bir döneme kadar yıllık 900 bin ton pamuk üretilirken, geçen sezon rakamın 450 bin tona gerilediğini, 750 bin ton pamuğun da ithal edildiğini anlatan Ünlütürk, üretiminin yüzde 65'ini ihraç eden bir sektör için yerli üretimin azalmasının çeşitli handikaplar oluşturduğunu dile getirdi.
Ünlütürk, toplantıdan, pamuğun biran önce stratejik ürün ilan edilmesi için çalışma yapılması kararı çıktığını ifade ederek, şöyle konuştu:
''Pamukta dünyanın sayılı üreticilerinden biriyken, çeşitli nedenlerden dolayı pamuğa küsen üreticinin yeniden pamukla barıştırılması gerekmektedir. Bu kapsamda hükümetin pamuktaki teşvik sistemini devam ettirmesi stratejik bir karardır.
Geçen yıl Hindistan pamuk ihracatını yasakladı, Çin stokların büyük bölümüne sahip oldu. Önümüzdeki dönemde hammaddesiz kalma tehlikesi var. Türkiye'nin bu tablo içinde 1 milyon tonun üstünde pamuk üretmesi gerekiyor. 72 milyar dolar ihracat yapacaksak 2,5 milyon ton pamuğa ihtiyacımız olacak. Bunun en azından yarısını yurt içinden karşılamamız gerekiyor.
Bunun için pamuğun tarımsal ürün kapsamında değil bir sanayi hammaddesi olarak nitelenmesi gerekiyor. Kalıcı, sürdürülebilir bir destek sistemi oluşturulmalı. Planlanan tüm faaliyetlerde hedefimiz beyaz altın olarak tanımlanan pamuğun itibarının iadesidir.''
MİLLİ GAZETE