Bonzai eroinden daha tehlikeli
Son Güncelleme: 10 TEMMUZ 2014 - TSİ 11:10
Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, genellikle "bir defadan bir şey olmaz" düşüncesiyle kullanan gençleri pençesi altına alan bonzai (sentetik kannabinoid) adlı uyuşturucunun etkilerini anlattı.
Nevzat Tarhan, Türkiye'de bu tür vakalarının 2011'de ilk kez bildirildiğini, 2013'te ise adeta patlama yaptığını ifade ederek, şöyle konuştu: "Bonzai sigaranın içinde karıştırılarak, sprey halinde de içilebiliyor. Bu nedenle kullanım sırasında çevreden anlaşılması bir hayli zor. Diğer olumsuz etkisi de beyin hücrelerinde kısa sürede büyük hasarlar meydana getirmesi. Özellikle genetik yatkınlığı olan veya yüksek dozda madde kullanan kişilerde, şizofreni benzeri durumlar ortaya çıkabiliyor. Bazı kişilerde de ani kalp durmalarıyla ölümlere neden olabiliyor."
Tarhan, uyuşturucular arasında en yüksek haz etkisi olan maddenin eroin olduğunu belirterek, "Fakat bonzainin eroine benzer etkisi de var. Eroinden daha fazla yan etkiye sahip. Ayrıca ona göre çok daha ucuz ve kolay ulaşılabilir" diye konuştu. Bonzainin hukukta esrar statüsünde kabul edildiğini söyleyen Tarhan "Halbuki üzerinde esrar taşıma ya da içici olma durumu, suç sayılmıyor. Ama eroinde üzerinde bir içimlik kadar da olsa büyük cezası var. Onun için bonzainin esrar değil eroin statüsüne alınması lazım. Ayrıca rol model olarak seçilen kişiler madde kullanınca, gençler de onları örnek alıyorlar. Hem Hollywood hem de Türkiye'deki eğlence sektöründe çalışan kişiler, gençlere kötü örnek oluyor. Bazı gençler de ünlü olma ve onlara benzeme duygusu içinde ortama girdiklerinde bu maddeleri kullanabiliyorlar" şeklinde konuştu.
Gençleri fare zehiriyle öldürüyorlar
Uyuşturucu tacirleri tarafından gençlere "masum bir bitkisel ürün" olarak sunulduğu belirtilen bonzainin, böcek ilacı, atlar için kullanılan doping maddeleri ve fare zehrinde bulunan etkin kimyasallar ile kokain de içeren ölümcül bir kimyasal olduğu kaydedildi.
Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan raporda, bonzai kullanımının özellikle gençler arasında hızla yayıldığına dikkat çekildi.
Buna karşı, bonzai tacirlerine yönelik düzenlenen operasyonlarda, bu yılın ilk 6 ayında 150 kilo bonzai ele geçirilirken, 3 imalathanenin de ortaya çıkarıldığı ifade edildi.
Türkiye'de, bu yılın ilk 6 ayında uyuşturucu kaçakçılarına yönelik de 15 bin operasyon düzenlendi ve bu operasyonlarda 7 ton eroin, 170 kilo kokain ve 50 ton esrara el konuldu.
Fare zehiri katıyorlar
Öte yandan, emniyet yetkilileri, uyuşturucu tacirlerinin, "sentetik kannabinoid" ve "sentetik esrar" olarak da bilinen, bonzai adlı ölümcül kimyasal maddeyi "rahatlatıcı, masum, ithal bir bitkisel ürün" olarak gençlere sunduğunu belirtti.
Bonzainin üretimi sırasında, etkisini arttırmak için böcek ilaçları, atlar için kullanılan doping maddeleri, tarım ilacı ve fare zehirinde bulunan etkin bazı kimyasallar ile kokain katıldığını kaydetti.
Yetkililer, ilkel imalathanelerde kolay biçimde üretilen bonzainin erişiminin kolay, fiyatının ucuz olması nedeniyle gençler arasında yayıldığına dikkati çekti.
Sabah, Millî Gazete