20 Cemaziyelevvel 1446 | 22 Kasım 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Ekonomi

Ana Sayfa Haber Ekonomi

Enflasyon tek hane için gün sayıyor

Son Güncelleme: 6 MART 2012 - TSİ 09:12

Ocak ayında yıllık bazda 3 yılın zirvesini gören enflasyon Türk lirasında yaşanan değerlemenin yanı sıra bu yıl uygulanan yeni metodolojinin etkisiyle düzelmeye başladı. Ekonomistler, enflasyondaki düşüşün kademeli süreceğini belirtiyor
Enflasyon, şubatta tüketici fiyatlarında bir önceki aya göre yüzde 0.56 oranında artarken, üretici fiyatlarında yüzde 0.09 azaldı. Şubat itibarıyla yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 10.43’e gerilerken, üretici fiyatlarında yüzde 9.15 düzeyine indi.
Yıllık TÜFE şubatta çift haneli düzeyini korurken, yıllık ÜFE 8 ay sonra tek haneye geriledi. Yıllık TÜFE, ocakta yüzde 10.61’le 3 yılın zirvesine çıkmıştı. 12 aylık ortalamalara göre yıllık enflasyon ise tüketici fiyatlarında yüzde 7.48, üretici fiyatlarında ise yüzde 10.96 düzeyinde gerçekleşti.
Petrol fiyatları risk
Enflasyonda geçtiğimiz yılın son çeyreğinde bozulan görünüm şubattan itibaren TL’de son dönemde yaşanan değerlenme süreci ve bu yıl uygulanmaya başlanan yeni metodolojinin de etkisiyle düzelmeye başlarken, enflasyondaki düşüşün kademeli olacağı öngörülüyor.
Çift haneli manşet enflasyonun mayısa kadar süreceği öngörülürken hem Merkez Bankası hem de analistler düşüş sürecinde petrol fiyatlarını en önemli risklerden biri olarak görüyorlar.
Gıdada artış sınırlı
TÜİK verilerine göre, ana harcama grupları itibariyle bir ay önceye göre en yüksek artış yüzde 2.08 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubunda gerçekleşti. Şubatta endekste yer alan gruplardan ev eşyasında yüzde 1.04, sağlıkta yüzde 0.66, konutta yüzde 0.60 artış gerçekleşti; haberleşmede yüzde 0.19, eğlence ve kültürde yüzde 0.34, giyim ve ayakkabıda yüzde 4.07 düşüş yaşandı.
Bir önceki yılın aynı ayına göre TÜFE’de en yüksek artış yüzde 18.51 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda gerçekleşti.
TL’deki değerleme etkisi
Bankacılar TL’deki değerlenmenin de enflasyondaki düşüşe olan desteğine dikkat çekerken kurdan geçirgenliğin yüksek olduğu kalemlerde, aylık olarak fiyatlarda gerilemeye dikkat çekti. Verilere göre araç satın alımında yüzde 0.2, telefon&telefaks ekipmanında yüzde 1.9 oranında geriledi.
ZAM ŞAMPİYONU DOLMALIK BİBER
Tüketici fiyatları bazında şubatta fiyatı yüzde 41.42 oranıyla en çok artan ürün dolmalık biber oldu. Bunu fiyatı yüzde 35.64 artış gösteren havuç ve yüzde 34.93 artış gösteren sivri biber izledi.
TÜİK’e göre, geçen ay fiyatı düşen ürünlerin başında ise yüzde 20.11 ile karnabahar geldi. Karnabaharı yüzde 10.30 fiyat düşüşüyle salatalık izledi.
MİLLİYET